IN MEMORIAM Augustin Buzura (1938-2017)

0
594

Augustin Buzura, unul dintre cei mai reprezentativi scriitori ai literaturii române contemporane, membru al Academiei Române începând cu anul 1992, s-a născut în satul Berinţa din judeţul Maramureş, în 1938. În 1955 a absolvit Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare. Iată un motiv în plus pentru noi, cei care am fost sau suntem profesori şincaişti, să privim cu admiraţie spre personalitatea complexă a celui care are şi marele merit de a fi înfiinţat Fundaţia Culturală Română (1990), devenită ulterior Institutul Cultural Român (2003). Aşadar, pe lângă o valoroasă operă ce ocupă un loc însemnat în patrimoniul literaturii noastre, Augustin Buzura a concretizat şi o viziune coerentă asupra întregului fenomen cultural românesc, al cărui destin l-a gestionat competent mai bine de un deceniu.
Revenind la relaţia neîntreruptă vreme de peste o jumătate de veac dintre Augustin Buzura şi Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, se cuvine să subliniem ataşamentul marelui romancier faţă de această şcoală. Mărturie în acest sens stau cele două consemnări ale sale în „Cartea de onoare” a colegiului, pe care le reproducem în facsimil (prima, din 8 iunie 1990, cu ocazia aniversării a 35 ani de la absolvire, cealaltă – din 1994, la aniversarea a 75 de ani de existenţă a liceului), frecventele şi impresionantele donaţii de carte către biblioteca noastră, dar mai ales organizarea Cursurilor de Vară ale ICR, vreme de 13 ani. Graţie prestigiului naţional şi internaţional al personalităţilor care ne-au onorat în toată această perioadă cu sprijinul academicianului Augustin Buzura, colegiul a fost conectat la valorile intelectuale şi culturale autentice ale epocii noastre.
Cu gândul la tot ceea ce înseamnă personalitatea sa pentru Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, la spiritul şincaist, dar mai ales la ceea ce reprezintă Augustin Buzura pentru cultura română, ne simţim îndemnaţi să încheiem această evocare în tonuri de recviem, admiraţie şi profund respect.

Cu deosebită recunoştinţă,
foştii şi actualii profesori ai Colegiului Naţional
„Gheorghe Şincai” din Baia Mare

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.