La Tg. Lăpuş, Festivalul-concurs „HOREA ÎN GRUMAZ”

0
578
Marcela Latiş, deţinătoarea Marelui Premiu

Duminică, 23 iulie 2017, în organizarea Consiliului Judeţean Maramureş, Consiliului local, Primăriei oraşului Tg. Lăpuş şi Casei de Cultură „Vasile Grigore Latiş” s-a desfăşurat Festivalul-concurs „Horea în grumaz”, ajuns acum la a XVI-a ediţie. Pe platoul din marmură de lîngă Catedrala ortodoxă română „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, Festivalul a inclus în desfăşurarea sa un program variat, bogat şi diversificat de cîntece tradiţionale vechi cît pămîntul, cîntece cu noduri („hori în grumaz”) şi un spectacol de varietăţi folclorice la care şi-au dat concursul solişti vocali şi instrumentişti locali, de mare valoare interpretativă şi laureaţi la multe festivaluri naţionale şi internaţionale de folclor.
Punctul forte al manifestărilor artistice de la Tg. Lăpuş l-a constituit interpretarea live a horilor în grumaz. Horea din grumaz e veche de cînd lumea, amintind de incantaţiile şamanice, însă nu se poate tăgădui faptul că melosul ei aminteşte şi de cîntarea liturgică. Interiorizată, profundă, transcendentă, ritmul tînguit, textele lungi şi repetitive dau senzaţia de curgere perpetuă, de înălţare şi coborîre, de moarte şi renaştere, de despărţire şi regăsire, de drum sinuos şi zbor nesfîrşit. În afara concursului au interpretat “hori din grumaz, tînăra şi talentata solistă de muzică populară, “specialistă” în interpretarea acestor inedite hori, Adreea Ghiţiu şi rapsodul popular naţional şi internaţional Nicolae Piţiş.

La fluier, Teodor Burzo - Premiul I
La fluier, Teodor Burzo – Premiul I

Pentru corecta desemnare a premianţilor, s-a constituit un juriu alcătuit din: prof. univ. dr. Delia Suiogan, de la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii de Nord din Baia Mare, prof. de muzică Viorica Costenar, Mihaela Muntean de la Consiliul Judeţean Maramureş, Maria Mare, director la Muzeul Satului din Baia Mare şi Mitru Leşe, primarul oraşului Tg. Lăpuş. În urma deliberărilor, Marele Premiu a revenit tinerei şi talentatei soliste Marcela Latiş din satul Cufoaia, aparţinător oraşului Tg. Lăpuş. Premiul I a fost acordat domnului Teodor Burzo din Suciu de Sus la fluier şi interpretei vocale Ana Maria Pop. Premiul II l-a primit Mădălina Filip, iar Premiul III, Aurelia Bozga.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.