Pagube semnificative produse de vijelie în comuna Boiu Mare

0
446

Prefectul Vasile Moldovan s-a deplasat, având în vedere centralizarea evaluării estimative a pagubelor produse de fenomenele meteorologice periculoase, în localitatea Boiu Mare şi satul Frâncenii Boiului. Însoţit de primarul şi viceprimarul comunei, reprezentantul Guvernului în teritoriu a discutat cu cetăţenii ale căror gospodării au fost afectate de rafalele de vânt puternic şi precipitaţii.

Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Vasile Moldovan a declarat: ” Vijelia a smuls copaci şi stâlpi care în cădere au rupt cablurile de la reţele de alimentare cu energie electrică. Comunicarea a fost dificilă pentru că una din reţelele de telefonie mobilă nu a funcţionat, iar lipsa alimentării cu energie electrică a făcut imposibilă transmiterea rapoartelor operative la producerea unei situaţii de urgenţă. La nivelul unităţii administrativ-teritoriale sunt mai mult de 370 de gospodării afectate. Rafalele puternice ale vântului au smuls total sau parţial acoperişurile caselor şi anexelor gospodăreşti. De asemenea, şi imobile ale instituţiilor publice au fost afectate, ale agenţilor economici, dar şi livezi de pomi fructiferi au fost doborâte total sau parţial la pământ. În timpul furtunii au căzut precipitaţii sub formă de ploaie, iar apa s-a infiltrat în pereţii caselor ale căror acoperişuri au fost afectate. Sunt familii care au pierdut tot ce au agonisit în viaţă. Am discutat cu cetăţenii şi autorităţile locale care mi-au relatat că magazinele şi depozitele de materiale de construcţii au scumpit preţul produselor necesare pentru refacerea acoperişurilor. Nu toţi cetăţenii au avut resurse financiare pentru a-şi reconstrui acoperişurile, iar această practică de a profita de necazul oamenilor nu invocă spiritul umanitar şi nici tradiţia maramureşeană de a ajuta semenii când se confruntă cu probleme. Împreună cu conducerea Consiliului Judeţean vom iniţia demersurile necesare pentru ca cetăţenii afectaţi să fie ajutaţi de la nivel guvernamental.”
Sunt persoane juridice, dar şi fizice care au beneficiat de subvenţii pentru livezile de pomi fructiferi, dar care acum sunt afectate şi trebuie să le declare la APIA Maramureş pentru a nu fi nevoiţi să returneze sumele primite. Am cerut Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă să sprijine acest demers şi să anunţe oamenii despre această procedură, a mai adăugat prefectul de Maramureş. Vor fi iniţiate discuţii cu Direcţia Silvică Maramureş despre posibilitate punerii la dispoziţie de material lemnos (corni, bârne, lemne) pentru a-i ajuta pe cetăţeni să îşi construiască structura de rezistenţă a acoperişurilor.
Comisia de evaluare a pagubelor, constituită prin ordin al prefectului a fost în comuna Boiu Mare, iar după centralizarea şi finalizarea valorii pagubelor produse pe raza unităţii administrativ-teritoriale, vor fi iniţiate, cu prioritate, demersuri la nivel central pentru a veni în sprijinul cetăţenilor afectaţi de fenomenele meteorologice periculoase. (d.b.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.