La Sighetu Marmaţiei, investiţii de peste 2 milioane euro în învăţământ

0
593
Liceul “Taras Şevcenko”
Liceul “Taras Şevcenko”

Şapte instituţii educaţionale din Sighetu Marmaţiei vor fi reabilitate. Printre acestea se numără licee, şcoli şi grădiniţe. Investiţiile, în cuantum de peste opt milioane de lei, se fac din fonduri guvernamentale, cu o cofinanţare locală. Documentaţiile aferente proiectelor vor ajunge la Ministerul Dezvoltării săptămâna viitoare, după ce aleşii locali le-au aprobat în şedinţa de plen din această săptămână.
De investiţii vor beneficia Grădiniţa cu program prelungit nr. 7, Grădiniţa cu program prelungit nr. 8, Liceul Pedagogic ”Taras Şevcenko”, Liceul Teoretic ”Leowey Klara”, Liceul Tehnologic Marmaţia, Şcoala Gimnazială nr. 2 şi Şcoala Gimnazială nr. 10. Sorin Rednic, secretarul Primăriei Sighetu Marmaţiei, a spus în şedinţa consiliului local: „Sunt 7 proiecte care se referă toate, în principiu, la acelaşi gen de lucrări, respectiv aprobarea unor documentaţii de intervenţie asupra unor obiective finanţate prin PNDL şi încă un proiect de hotărâre care se referă la aprobarea acelor contribuţii aferente bugetului local, care nu sunt finanţate din bugetul statului prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL)”.

Peste 90% reprezintă fonduri nerambursabile

Primarul Sighetului a explicat faptul că o parte din cofinanţarea de circa 8,4 milioane lei a fost aprobată, aşa că presiunea pe bugetul local de anul viitor nu va fi aşa de mare: „Toate cele 7 investiţii totale au un buget de 8.402.607 lei din care, prin PNDL de la bugetul statului, este asigurată suma de 7.646.923 lei, ceea ce înseamnă 91% din valoarea investiţiei, iar 9% este partea pe care o alocă bugetul lo­cal. Din cota de 9% de la bugetul local, ceea ce înseamnă 755.684 lei, deja am alocat prin 2 hotărâri de Consiliu Local suma de 407.200 lei, ceea ce înseamnă 5%. Ca atare, presiunea pe bugetul anului 2018, pentru că aceste angajamente le luăm pe bugetul din 2018, reprezintă doar 4% din totalul investiţiei, respectiv suma de 348.484 lei, bani pe care îi vom prevedea la construcţia bugetului local viitor”, a explicat Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei. Edilul Sighetului a mai precizat că luni vor fi depuse documentaţiile pentru cele 7 proiecte la Ministerul Dezvoltării.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.