Intervenţie salvatoare la Spitalul Judeţean

0
362

Un bărbat de 65 de ani, diabetic, hipertensiv, supraponderal, cu diagnostic de infarct miocardic acut în evoluţie şi insuficienţă cardiacă în stare gravă, a primit o şansă la viaţă. O echipă mixtă de specialişti de la Cardiologie Intervenţională şi Terapie Intensivă, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare, au realizat o intervenţie complicată şi cu risc major – „deschiderea endovasculară a TPCS”. Procedura a fost asistată de un dispozitiv care acţionează precum o a doua inimă, în paralel. Particularitatea cazului a fost starea extrem de gravă a pacientului, cu lipsa soluţiilor terapeutice (by-pass eşuat).
În ce priveşte istoricul medical al pacientului, în 2016 s-a efectuat protezare mecanică valvulară aortică şi dublu by-pass aorto-coronarian. La momentul respectiv, nu s-a putut by-passa artera interventriculară anterioară, vasul cel mai important al cordului, datorită traiectului intramiocardic.
În 20 noiembrie 2017, pacientul a fost transferat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare – Cardiologie, cu diagnostic de infarct miocardic acut în evoluţie şi insuficienţă cardiacă în stare gravă. S-a luat legătura cu centrul de Chirurgie cardiovasculară, care a efectuat intervenţia chirurgicală, iar cazul a fost considerat în afara resurselor de revascularizare chirurgicală.
În aceste condiţii, cu pacientul în stare extrem de gravă şi deteriorarea progresivă, singura şansă de supravieţuire a fost deschiderea endovasculară a TPCS.
Astfel că, după semnarea de către pacient şi familie a consimţământului de risc procedural major, o echipă mixtă a realizat intervenţia: Cardiologie intervenţională – dr. Dan Filip; as. Persida Pop; as. Ioan Ciceu; as. Viorel Man; as. Ovidiu But; as. Loredana Mocănaşu, as. Andrei Cristian şi ATI: dr. Alina Rus şi as. Rumelia Stan. Aceştia sunt oamenii care au făcut imposibilul să devină posibil.
Starea pacientului, după procedură, este asimptomatică, fiind stabil hemodinamic. (o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.