In memoriam Alexandru Poamă

0
338

Chiar dacă profesorul Alexandru Poamă, cu vocaţie scriitoricească şi pasiune pentru jurnalism, nu mai este printre noi, memoria sa şi gândurile aşternute pe hârtie îl aduc mereu în realitatea imediată. Asta a însemnat şi lansarea, la Baia Mare, a volumului de povestiri pentru copii – „Chip dulce de copil”, ediţia a doua, comemorând două decenii de la dispariţia dramatică a autorului.
Aşa cum spune şi în prefaţa cărţii, soţia sa, profesoara Elena Poamă, a reconstituit cu migală sumarul cărţii, incluse într-un proiect editorial al Editurii „Ion Creangă” 1989, care, din păcate, n-a mai fost publicat. Alexandru Poamă n-a fost maramureşean, dar Sorina, unul dintre copii, trăieşte la Baia Mare. De altfel, Sorin şi Sorina, cei doi copii ai autorului, sunt personaje de carte. Dar şi pretext pentru autor de a vorbi despre copilărie, despre psihologia copilului, despre importanţa educaţiei, despre rolul familiei şi valorile umane şi morale care trebuie să ne călăuzească în viaţă.
Secvenţe din carte au fost evocate, la Biblioteca „Petre Dulfu”, de Florian Roatiş, Ştefan Vişovan, Ioan Mircea Fărcaş, Săluc Horvat, dar şi de Elena Poamă şi fiul său Sorin. De remarcat faptul că ilustraţiile cărţii aparţin unui copil, Ştefan Gavril Dumitraş, elev la Colegiul de Arte din Baia Mare, cu percepţia copilului despre copilărie, vârsta cea mai frumoasă şi plină de întrebări.
Lansarea celei de-a doua ediţii a cărţii, în memoria lui Alexandru Poamă, este un gest frumos al doamnei Elena, al copiilor Sorin, acum regizor, şi Sorina, medic, al ginerelui Cosmin Sabo, o dedicaţie pentru nepoţii Alexandru Nicolae şi Matei Ştefan, în amintirea bunicului lor. Un om rafinat prin frumuseţea trăirii, care atât cât a trăit a transformat cu înţelepciune principiile în valori de viaţă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.