În Baia Mare, a fost târnosită biserica închinată Sfântului Ierarh Nicolae şi Sfinţilor Români

0
388

Miercuri, 6 decembrie 2017, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Duminica Sfinţilor Români”, preot paroh Ioan Pop, fost secretar eparhial şi consilier administrativ de la reînfiinţarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, în urmă cu 27 de ani, până în anul acesta.

Slujba de târnosire

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta Slujbă de târnosire a bisericii „Sfântul Nicolae” din Baia Mare după toate regulile Bisericii Ortodoxe. Astfel, au fost puse în piciorul Sfintei Mese, rezidită din cărămidă şi placată cu marmură, Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici şi Documentul de sfinţire, care au fost pecetluite cu ceară topită. Sfânta Masă a fost pregătită pentru târnosire prin spălare cu apă şi săpun, apoi cu apă de trandafiri şi unsă cu Sfântul şi Marele Mir. În cele patru colţuri ale Sfintei Mese, au fost aşezate icoanele celor patru Sfinţi Evanghelişti, inscripţionate pe marmură, pentru a dăinui. Apoi a fost acoperită Sfânta Masă cu cele trei rânduri suprapuse de veşminte sfinţite de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, primul dintre ele simbolizând giulgiul de pe mormântul Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că Sfânta Masă simbolizează Mormântul Mântuitorului.
După târnosirea Sfântului Altar, au fost unse cu Sfântul şi Marele Mir vitraliile care acoperă geamurile bisericii, construite după o tehnică ce se folosea şi acum o mie de ani şi după care se lucrează şi azi vitraliile.
Cu ocazia târnosirii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a dat, pe lângă primul hram ce îl are ocrotitor al bisericii pe „Sfântul Ierarh Nicolae”, şi al doilea hram – „Duminica Sfinţilor Români”.
Târnosirea a fost necesară, deoarece s-a reorganizat Sfântul Altar, a fost rezidită Sfânta Masă, s-a modernizat instalaţia de încălzire, iar geamurile au fost înfrumuseţate cu vitralii ce reprezintă Sfinţi Români şi montate proiectoare interioare, care luminează noaptea.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească

După încheierea slujbei de târnosire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în fruntea unui sobor de preoţi, din care au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu şi artă sacră, Pr. Daniel Tirean, inspector financiar eparhial, Pr. Dr. Bogdan Gavra, consilier episcopal, Pr. Fabian Coroian, protopop de Baia Mare, Pr. Dr. Florin Stan, protopop de Lăpuş, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” Petrova, Pr. Ioan Zorel Buia, secretarul Protopopiatului Baia Mare, Pr. Ioan Pop, parohul sfântului locaş, Pr. Mihai Tira şi Pr. Dr. Petrică Aurelian Covaciu, slujitori la acest Sfânt Altar, Pr. Dr. Florin Codrea, Pr. Prof. Gabriel Morar, Pr. Gheorghe Pop, Pr. Vasile Trif, Pr. Nuţu Ivanciuc, diaconi.
În timpul Sfintei Liturghii, a fost hirotonit întru preot tânărul diacon Teodor Ioan Coman, pe seama bisericii Parohiei Valea Stejarului, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul ASCOR Baia Mare, dirijat de teologul Bogdan Iacob, iar la slujba de târnosire de un grup de teologi băimăreni, conduşi de acelaşi teolog.
În rândul credincioşilor, în biserica arhiplină, s-au aflat deputat dr. Viorica Cherecheş, prefectul Vasile Moldovan, subprefectul Alexandru Cosma, primarul Cătălin Cherecheş al Băii Mari, consilieri judeţeni şi municipali, directori de instituţii municipale şi judeţene şi mulţi credincioşi.
O culoare aparte au oferit copiii de la Clubul Elevilor din Baia Mare, îndrumaţi de profesoara Maria Seraz, prin frumoasele lor costume populare.

Cuvânt de învăţătură

După chinonic, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învăţătură, pornind de la viaţa plină de sfinţenie pe care o oferă Bisericii şi credincioşilor ei, de peste 1.600 de ani, Sfântul Ierarh Nicolae, ajutătorul celor în necazuri şi mare făcător de minuni.
„Ziua de 6 decembrie este însemnată în Calendarul Bisericii Ortodoxe cu cruce roşie şi este o sărbătoare importantă, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, în care este cinstit în cântări şi rugăciuni unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai Bisericii lui Hristos, Sfântul Ierarh Nicolae, făcător de minuni, cel mult milostiv, protectorul fetelor, protectorul şi iubitorul copiilor, şi, mai cu seamă, protectorul şi ajutătorul ce­lor condamnaţi în mod nedrept, atunci când Justiţia face erori judiciare. (…) Să reţinem că Sfântul Nicolae a fost un mare apărător al dreptei credinţe; că dreapta credinţă este astăzi în mare pericol; că creştinismul este astăzi în mare pericol; că cea mai discriminată religie de pe Terra este azi religia creştină”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Parastas după Regele Mihai

La încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat un Parastas după Majestatea Sa Regele Mihai, trecut în eternitate sâmbătă, 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani.

Daruri

După o tradiţie de peste 20 de ani, de când se ţin hramurile la această biserică, credincioşii au primit în dar câte un „cocuţ” din grâu de calitate, un pa­har de vin, suc sau apă şi câte un calendar de birou. Un dar important a primit părintele paroh Ioan Pop din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin – Gramata Episcopală, în semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească şi social-filantropică şi pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii.

xxx

Biserica „Sfântul Nicolae” din Baia Mare este prima biserică ortodoxă construită în municipiu, în anul 1922, la câţiva ani după Marea Unire din 1 Decembrie 1918, când credincioşii ortodocşi au fost transferaţi dintr-o capelă modestă într-o clădire amenajată şi donată de Consiliul Oraşului Baia Mare în proprietatea Bisericii Ortodoxe, printr-o decizie. De fapt, până la acea dată clădirea a funcţionat ca sală de sport a fostului gimnaziu din apropiere şi doar Unirea Transilvaniei cu ţara mamă a făcut ca şi ortodocşii să aibă dreptul la o clădire ca locaş de cult. Preotul paroh Alexiu Latiş a coordonat ample lucrări de reparaţii, consolidări şi reamenajări, iar în 1926 a fost târnosită de vrednicul de pomenire Episcop Nicolae Ivan al Clujului.
După 56 de ani de la târnosire, în 1980, preotul paroh Gheorghe Bălan se ocupă de lucrările de reconstrucţie a bisericii după concepţia arhitectului Constantin Pena din Baia Mare, în plină epocă comunistă, lucru foarte curajos atunci, biserica devenind o clădire solidă, capabilă să reziste secolelor. A fost târnosită de vrednicii de pomenire Episcop Teofil Herineanu şi Episcop Vicar Justinian Chira ai Vadului, Feleacului şi Clujului, în 10 noiembrie 1985.

Andrei FĂRCAŞ, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.