Preşedintele Academiei Române acad. Ionel Valentin Vlad a trecut la „cele veşnice”

0
322

S-a stins din viaţă, după o grea suferinţă, în ajun de Crăciun, acad. Ionel Valentin Vlad, Preşedintele Academiei Române, mare prieten al Maramureşului.
Astăzi vor avea loc în Bucureşti ceremoniile academice şi religioase pentru aşezarea sa pe Aleea Academicienilor de la Cimitirul Bellu. Alături de toţi oamenii de bine care l-au cunoscut, ne prenumărăm şi noi, prietenii săi din Maramureş, ţinut în care a avut rădăcini materne (bunica sa fiind din Neamul Timiş din Borşa). În perioada cât a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte, a avut ocazia să participe la activităţi de evocare a unor personalităţi din zonă şi s-a ataşat de instituţiile şi oamenii de aici. Iar când a fost ales preşedinte al Academiei Române a acceptat să-l prezentăm jurnalistic sub semnul sintagmei „Un maramureşean în fruntea Academiei Române”, făcându-ne părtaşi la această mare onoare… S-a născut la 22 septembrie 1943 în Bucureşti, familia sa trăgându-se din Pianu de Jos, de lângă Orăştie, din neamul cel nobil care l-a dat şi pe marele unionist Aurel Vlad. A servit ştiinţa, tehnica şi cultura românească în diverse forme şi locuri. În anul 1991 a devenit membru corespondent, iar în anul 2009 membru titular al Academiei Române. În funcţiile de conducere îndeplinite în cadrul forumului cel mai înalt al elitei intelectuale (vicepreşedinte 2010-2014, iar din 8 aprilie 2014 preşedinte) a cultivat atât mai buna implicare a Academiei în domenii de interes naţional, cât şi o mai bună conexiune cu instituţii de prestigiu din ţară şi străinătate. La iniţiativa sa, am înfiinţat şi dezvoltat în Baia Mare un Centru de Cercetare şi Documentare şi un Fond Documentar al Academiei Române, ca structură funcţională distinctă, prima de acest fel într-o bibliotecă publică din România. În semn de recunoştinţă pentru „demersurile” sale, Consiliul Judeţean i-a acordat înaltul titlu de „Cetăţean de Onoare al judeţului Maramureş”, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad titlul de Doctor Honoris Causa într-o ceremonie desfăşurată în 26 noiembrie 2014 în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, iar PSS Iustin la Hramul Mănăstirii Moisei din august 2015 cea mai înaltă distincţie pentru laici a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului „Crucea Voievodală Maramureşeană” (împreună cu acad. Alexandru Surdu, vicepreşedinte al Academiei Române, un alt prieten preţios al Ţinutului Marmaţienilor, cum îi place Magnificenţei Sale să ne binecuvânteze cu graţie maximă). De asemenea, în spiritul înalt al fraternităţii cultural-ştiinţifice, a participat la alte activităţi prestigioase în: Baia Mare, Săliştea de Sus, Sighetu Marmaţiei, Borşa, Moisei…
A promovat valorile autentice ale Maramureşului în toate modurile elevate şi cu multă distincţie. Era mândru de premiile şi de celelalte distincţii oferite de Academia Română unor personalităţi maramureşene de calibru naţional. Pentru toate aceste dimensiuni de relaţie dintre un Ţinut cu cultură aleasă şi un Om de aleasă ţinută intelectuală regretăm sincer pierderea lui Ionel Valentin Vlad şi-l înscriem în lista celor care ne-au înfrumuseţat istoria contemporană cu fapte deosebite.

Fie-i memoria binecuvântată!

Centrul de Cercetare şi Documentare Baia Mare al Academiei Române
Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Revista „Familia Română”
Comunitatea premianţilor din Maramureş ai Academiei Române

Drum lin spre cele veşnice academicianului Ionel Valentin Vlad!

Am primit cu profundă durere vestea trecerii în nefiinţă a savantului şi academicianului Ionel Valentin Vlad, preşedinte al Academiei Române şi Cetăţean de Onoare al Judeţului Maramureş. Ca descendent al familiilor nobiliare Vlad de Sălişte şi Timiş de Borşa, originile sale au fost strâns legate de Maramureş şi de maramureşeni.

Judeţul nostru şi România pierd o personalitate marcantă a ştiinţei, învăţământului şi culturii româneşti, un mare savant, un profesor de înaltă calitate morală şi pregătire didactică, a cărei autoritate a fost recunoscută şi respectată dincolo de hotarele ţării. Prin viaţa, opera şi rezultatele sale ştiinţifice importante, distinsul academician va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră, trecerea sa la cele veşnice lăsând în inimile noastre o tristeţe firească şi de nealinat.
Alături de familia îndoliată, de întreaga comunitate ştiinţifică universitară, de prieteni şi cunoscuţi, îl deplângem şi noi pe academicianul Ionel Valentin Vlad, un om de aleasă ţinută morală care a făcut cinste României oriunde ne-a reprezentat în lume.
În numele Consiliului Judeţean Maramureş, îi aducem un pios şi ultim omagiu pentru întreaga activitate dedicată ştiinţei, la cel mai înalt nivel, pentru carieră prodigioasă şi pentru tot ce a făcut ca numele României să fie privit cu admiraţie şi cu mândrie. Rămas-bun, domnule academician! Sincere condoleanţe familiei îndoliate!

Gabriel Valer Zetea, Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş

Acad. Ionel Valentin Vlad (22 sept. 1943 – 24 dec. 2017)

Prof. univ. dr. Nicolae IUGA

Acad. Valentin Ionel Vlad, cu ascendenţi în Săliştea de Sus şi în Borşa (Maramureş), a fost un inginer şi fizician român, membru al Academiei Române, fiind ales Preşedinte al Academiei Române la 8 aprilie 2014.
A urmat Facultatea de Electronică a Institutului Politehnic din Bucureşti şi Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti între anii 1961 şi 1966. Şi-a continuat studiile în domeniul lasere şi holografie la Universitatea din Paris VI, cu prof. M. Francon, şi la CGE Franţa, între 1969 şi 1970. În 1972, a susţinut teza de doctorat „Metode de prelucrare a informaţiei în holografia convenţională şi în timp real” şi a obţinut titlul de doctor inginer. A lucrat la Institutul de Fizică Atomică din Bucureşti, unde a realizat primul laser cu mediu activ solid din România (1968, împreună cu G. Nemeş) şi unde a fost atestat cercetător ştiinţific.
A fost profesor asociat la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti, precum şi profesor invitat la Chiba University (Japonia, 1991), Centro de Investigaciones en Optica (Mexic, 1992) şi Università „La Sapienza” din Roma. A ţinut prelegeri la: E.T.H. (Zürich), Stanford University (Stanford, S.U.A.), Imperial College (Londra), University of Oxford, Phys. Tech. Institute „A. F. Ioffe” (St. Peterburg), Universität Erlangen, ICTP (Trieste), Max-Planck-Institute für Quantenoptik (Garching), US Air Force Research Lab etc.
A fost autorul, singur sau împreună cu profesori, colegi sau studenţi de-ai săi, unui număr impresionant de studii ştiinţifice deosebit de importante. Rezultatele cercetărilor sale în domeniile holografiei, prelucrării optice a informaţiei, opticii nelineare, opticii cuantice, nanofotonicii şi instrumentelor de măsurare cu laseri au fost expuse într-un număr de 175 de lucrări, în 220 de comunicări susţinute la manifestări ştiinţifice şi în trei brevete de invenţie, dintre care unul acordat în S.U.A.
A fost Membru al Societăţii Române de Fizică, preşedinte al Secţiei de Optică şi Electronică Cuantică al Societăţii Române de Fizică (1991–2009), Membru al Societăţii Americane de Optică, al Societăţii Europene de Fizică, al Societăţii Europene de Optică, al Societăţii Internaţionale de Inginerie Optică (SPIE-S.U.A.), vicepreşedinte fondator al Secţiunii SPIE din România (1991-1993), membru al Colegiului Consultativ pentru Cercetare şi Dezvoltare şi preşedinte al Comisiei de Fizică (1991-2002) a acestui Colegiu, vicepreşedinte al Consiliului de Granturi al Academiei Române (1994-2006) ş.a.
Bogata sa activitate ştiinţifică de importanţă naţională şi internaţională a fost recunoscută şi distinsă cu numeroase premii şi medalii, precum: Premiul „Traian Vuia” al Academiei Române (1978), Premiul şi medalia „Galileo Galilei” conferite de Comisia Internaţională de Optică (2005), Ordinul Naţional „Steaua României” (2013) ş. a.
A primit totodată şi cele mai mari onoruri şi distincţii din partea Bisericii Ortodoxe Române: „Crucea Voievozilor Maramureşeni” conferită de către Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, „Crucea Şaguniană” conferită de către Mitropolia Ardealului etc. De asemenea, a fost ales Cetăţean de onoare al Municipiului Sebeş, al Municipiului Baia Mare, al Judeţului Maramureş şi al Oraşului Săliştea de Sus – Maramureş.
A binemeritat de la Patrie şi în particular de la locurile strămoşilor săi din Ţara Maramureşului pentru că, prin prestigiul său personal, al Academiei Române pe care o conducea şi al unui mare număr de membri ai Academiei Române pe care i-a convins să vină în fiecare vară în Maramureş, în Săliştea de Sus, a ridicat o iniţiativă locală intitulată iniţial „Colocvii de cultură şi civilizaţie românească în Maramureş” la rangul de cea mai înaltă manifestare ştiinţifică derulată în perioada de vară, de veritabilă Universitate de vară.
Şi iată că în chiar seara de Crăciun a anului acesta, 2017, atunci când nişte copii cu inocenţa pe chipurile lor voioase colindau „O ce veste minunată!”, prin care ne vesteau că ni s-a născut nouă Mântuitorul lumii, bucuria Sărbătorii ne-a fost îndoliată de ştirea că patronul spiritual al Colocviilor de la Sălişte a trecut la cele veşnice.
Fie ca Bunul Dumnezeu să-l rânduiască în Împărăţia sa cea cerească, dimpreună cu drepţii săi!

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.