Canalizare finalizată în Botiza

0
389

După şapte ani de la începerea lucrărilor, canalizarea în comuna Botiza s-a finalizat. Reţeaua mai are nevoie de mici reglaje însă, în mare aceasta este gata de dat în folosinţă, cu mici excepţii. Şi la capitolul alimentare cu apă localnicii stau bine.
Reţeaua de canalizare se întinde pe mai bine de 10 km şi aproape tot tronsonul funcţionează prin cădere. Totuşi, există o porţiune unde constructorul caută soluţii încă, deoarece aici panta necesară nu este asigurată. Viorel Paşca, viceprimarul comunei, ne-a explicat: „În 2017, am terminat şi lucrările la canalizare. Am făcut probe pentru a da drumul şi la staţia de epurare. Proiectul a început prin anul 2010. A ţinut destul de mult, dar iată că am reuşit să-l finalizăm şi pe acesta. Dar recepţia am făcut-o, au mai fost însă mici probleme şi în staţia de epurare la ceva motoare, în teren mai trebuie făcute verificări, dar în mare este gata. Proiectul s-a realizat prin PNDL şi a costat 5,3 milioane de lei. Am avut şi noi o parte de cofinanţare, de circa 10%. Canalizarea are o lungime de aproximativ 10 km şi tot ce s-a făcut până acum funcţionează doar prin cădere. Nu a fost necesară mon­tarea de pompe. Există totuşi o porţiune din centru spre Valea Sasului, unde este râul, pentru care trebuie să vedem cu proiectantul cum facem, că acolo este o problemă cu panta. Am fă­cut şi racordurile din reţeaua principală, pe toate uliţele, până la limita de proprietate a cetăţenilor, pentru că reabilităm apoi drumurile şi să nu mai spargem ulterior. Oamenii s-au conectat la canalizare în proporţie de 50%, cu aproximaţie, însă nu avem o situaţie clară în acest sens”. Am stat de vorbă cu mai mulţi localnici. Aceştia, în marea lor majoritate, s-au racordat la canalizare şi sunt încântaţi că de acum au şi ei condiţii normale de trai: „Este reţea de canalizare făcută acum şi ne-am racordat la ea. Nu ştiu exact cât a costat conectarea, că stau cu ginerele şi el a plătit, dar ne-am legat la canal. E mult mai bine aşa, că trăim totuşi în civilizaţie şi am scăpat de mers la toaletă în fundul curţii. Şi cu apa stăm bine acum. Au fost ceva probleme în urmă cu doi, trei ani, însă în prezent s-au reglat şi avem apă bună”, ne-a spus localnicul Ioan Sidău. „Avem canalizare şi apă potabilă în sat. Ne-am legat la canal şi este mai bine aşa decât cum a fost până acum, fără canalizare. A costat ceva bani, dar investiţia a meritat pe deplin”, a precizat şi baciul Gheorghe, un alt sătean.

Nu sunt probleme nici la alimentarea cu apă

Administraţia locală a reabilitat şi reţeaua veche de apă în urmă cu patru ani, aşa că, în prezent, nu există probleme la acest capitol: „Avem alimentare cu apă în comună. A fost un proiect implementat prin anul 2000, iar noi am făcut o reabilitare a reţelei în 2014. Avem staţie de tratare, iar la ultimele lucrări am mărit debitul la apă prin mai multe captări. Apa vine prin cădere de pe Valea Vinului, unde sunt trei izvoare. Captarea apei este de suprafaţă prin drenaj care duce la nişte puţuri. Avem şi un bazin mare de acumulare, de 250 mc volum, iar de la el apa vine prin cădere şi alimentează toată comuna. Apa este potabilă, avem avize de la DSP. Localnicii sunt conectaţi la reţeaua de apă în proporţie de 80%. Avem o taxă lunară, de doi lei, pe care cetăţenii o plătesc/per­soană/lună”, a mai mai spus viceprimarul Viorel Paşca.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.