Proiectul „Ajută-mă să cresc”, aproape de final

0
196

• 100 de copii şi adolescenţi ai căror părinţi muncesc în străinătate, sprijiniţi să dobândească deprinderi de viaţă independentă •

Asociaţia Diecezană Caritas Greco-Catolic Maramureş (director general, pr. Gheorghe Dunca) va încheia luna viitoare încă un proiect de succes. Cu finanţarea organizaţiei Kindermissionsswerk die sternsinger Aachen (Germania), proiectul „Ajută-mă să cresc” a debutat în luna martie a anului trecut în şapte unităţi de învăţământ din Baia Mare, Tăuţii de Sus şi Şomcuta Mare, obiectivul principal fiind oferirea unui sistem de servicii integrate destinate copiilor şi adolescenţilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Maramureşul, printre primele judeţe afectate de fenomenul migraţiei

„Fenomenul migraţiei reprezintă unul dintre cele mai complexe şi controversate aspecte cu care societatea românească se confruntă. Dacă perspectiva economică a migraţiei pentru muncă este predominant pozitivă, nu se poate spune acelaşi lucru despre perspectiva demografică a fenomenului şi despre implicaţiile sale asupra mediului familial şi social din România. După 1989, România s-a confruntat cu migraţia internaţională, care a dus la o reducere a populaţiei rezidente stabile. Între 1989 şi 2012, populaţia stabilă a României a scăzut cu mai mult de 3,1 milioane de persoane. Datele statistice indică faptul că Maramureşul este printre primele judeţe din ţară afectate de acest fenomen”, se arată în textul proiectului. În ceea ce priveşte evidenţa copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, o statistică din anul 2015 a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Maramureş – cu informaţii centralizate din 47 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ (din totalul de 76) – arată că 1.730 de copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. 497 dintre aceştia au ambii părinţi plecaţi, 486 fiind în grija rudelor. Potrivit aceleiaşi statistici, 1.093 de copii din Maramureş au un singur părinte plecat la muncă în străinătate, 1.047 aflându-se în grija rudelor, iar 46 – a celuilalt părinte. La aceştia se adaugă alţi 140 de minori care au un singur părinte, unic susţinător al familiei monoparentale peste graniţă. În consecinţă, raţiunea de la care proiectul „Ajută-mă să cresc” a plecat a fost reprezentată de riscurile emoţionale la care sunt expuşi copiii din pricina absenţei unuia sau ambilor părinţi, lipsa afecţiunii părinteşti şi a monitorizării corespunzătoare ducând, deseori, la probleme de ordin psihologic, performanţe şcolare reduse şi absenteism.

Activităţi bazate pe prevenţie şi promovare

Astfel, Asociaţia Diecezană Caritas Greco-Catolic Maramureş (director general, pr. Gheorghe Dunca) a iniţiat proiectul mai sus amintit, gândit să aducă multiple avantaje, printre care: dezvoltarea echilibrată a tinerilor, oferirea unei alternative sănătoase de petrecere a timpului liber, creşterea capacităţii de relaţionare cu tineri de aceeaşi vârstă, gestionarea eficientă a relaţiilor cu copiii de către părinţi. Prin urmare, începând cu luna martie a anului trecut, în şapte unităţi de învăţământ din Baia Mare (şcolile gimnaziale „Lucian Blaga”, „Nichita Stănescu”, „Avram Iancu”, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”, Liceul Teologic Penticostal), Tăuţii de Sus (Şcoala gimnazială „Ioan Slavici”) şi Şomcuta Mare (Liceul Teoretic „Ioan Buteanu”) au avut loc – de trei ori pe săptămână – activităţi bazate pe prevenţie şi promovare: activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber, programe de dezvoltare personală, susţinere în efectuarea temelor prin activităţi de voluntariat, activităţi de consiliere psihologică, evaluare şi orientare în carieră, menţinerea unei legături cu beneficiarii indirecţi ai acestui proiect – părinţi, aparţinători, tutori legali, activităţi de monitorizare şi reevaluarea periodică a progreselor înregistrate în urma intervenţiilor specializate, asigurarea unei mese pe zi pentru beneficiarii direcţi ai proiectului şi pentru voluntari. În grupul ţintă, au fost incluşi 100 de copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani, iar activităţile au fost coordonate de doi psihologi. Proiectul – prin intermediul căruia s-a propus oferirea unui sistem de servicii integrate destinate copiilor şi adolescenţilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, în scopul prevenirii şi combaterii efectelor neglijării, îmbunătăţirii calităţii vieţii acestora şi gestionării eficiente a perioadei de despărţire faţă de părinţi – se va încheia luna viitoare, rezultatele acestuia urmând să fie cuprinse într-un studiu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.