Deputat Viorica Cherecheş: Suferinţa bolnavilor ar trebui uşurată şi cu ajutor de la psihologii clinicieni

0
304

Deputatul liberal de Maramureş, dr. Viorica Cherecheş, i-a adresat o întrebare legată de absenţa psihologilor clinicieni din spitale Ministrului Sănătăţii. Medicul susţine că psihologii ar trebui să completeze munca de echipă depusă pentru tratarea unui pacient.
“Sănătatea pacienţilor internaţi în spitale este principala preocupare a medicilor şi a asistenţilor, a întregului personal din domeniul sanitar. În condiţiile bolii sale, pacientul trebuie pregătit, în spital, din punct de vedere psihologic astfel încât să poată fi adaptat şi integrat în viaţa de zi cu zi. Nu ajunge să tratăm afecţiunea de bază pentru că întotdeauna aceasta este în simbioză cu o suferinţă de ordin psihic, iar tratamentul medical trebuie susţinut astfel ca bolnavul să fie ajutat să-şi îmbunătăţească viaţa”, a spus Viorica Cherecheş.
Lipsa psihologilor se resimte mai acut în anumite specialităţi unde bolile sunt mai grave şi diagnosticul medicilor este mai greu de acceptat de către pacient.
“Sunt specialităţi precum Oncologia, Compartimentele HIV-SIDA, Diabetologia, Chirurgia sau Ginecologia unde prezenţa psihologului este imperativ necesară. Medicul specialist nu are timp de multe ori să se ocupe şi de consiliere, iar acest rol trebuie să fie preluat de psihologul clinician. Din experienţă, ştiu că sunt pacienţi care au recurs la gesturi dramatice după ce şi-au aflat diagnosticul sau după ce au suferit o intervenţie chirurgicală severă”, a mai spus medicul.
În conformitate cu prevederile OMS din 2010, privind aprobarea normativelor de personal pentru asistenţa medicală spitalicească, pentru secţia de Oncologie medicală se normează un psiholog la 70 de paturi. Potrivit celor mai recente statistici ale Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene şi a Municipiului Bucureşti, a fost raportat un număr de 536 de psihologi care deservesc atât secţia/com­partimentul de oncologie medicală, cât şi celelalte secţii, desfăşurându-şi activitatea în cadrul a 228 de unităţi sanitare.
“Asta înseamnă că avem în medie 12 psihologi în fiecare judeţ, număr prea mic comparativ cu patologia specifică din spitale şi nevoia reală. Psihologul clinician îl ajută pe pacient să conştientizeze şi să aibă curaj, să-şi înţeleagă boala. Având în vedere cele expuse mai sus, vă întreb punctual doamnă Ministru:
Câţi psihologi clinicieni deservesc secţiile din unităţile medicale cu paturi? Ce soluţii aveţi în vedere pentru a rezolva această lipsă de personal cu pregătire psihologică?”, a concluzionat deputatul liberal de Maramureş Viorica Cherecheş.

Anca MIKLOS

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.