În ciuda insistenţelor reprezentanţilor Federaţiei SANITAS, cele mai importante reglementări care vizează sistemul sanitar au fost refuzate

0
303

Propuneri precum eliminarea obligativităţii gărzilor în număr de 48 de ore săptămânal şi scoaterea din plafonul de 30% (prevăzut în art. 25) a plăţii activităţilor desfăşurate pentru asigurarea continuităţii actului medical au fost ignorate în cadrul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din cadrul Camerei Deputaţilor. Actualele prevederi reprezintă inechităţi crase, ce fac imposibilă elaborarea unui Regulament de sporuri aplicabil pentru sistemul de sănătate.
Extinderea acordării majorărilor salariale cu începere de la 1 martie 2018 pentru toţi angajaţii care deţin funcţiile de medic, asistent medical, ambulanţier/şofer ambulanţă, corectează inechitatea creată medicilor şi asistenţilor medicali din asistenţa socială, creşe etc., dar menţine în mod explicit o discriminare a funcţiilor asimilate celei de asistent medical, precum: moaşe, surori medicale.
Aşa cum rezultă din raportul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, Legea salarizării unitare a personalului bugetar mai corectează punctual unele funcţii de conducere (manager, director de îngrijiri, şef laborator, şef centre din asistenţa socială), dar păstrează o mare disparitate între funcţiile deţinute de personalul înalt calificat cu studii superioare din sistemul sanitar.
Fără o aplicare imediată a majorărilor salariale pentru toţi salariaţii, dar şi fără o corecţie a mărimii cuantumului salarial al unor categorii profesionale, cum ar fi farmacişti, biologi, chimişti, psihologi, corpul medical rămâne divizat, iar echipa medicală unitară un ideal îndepărtat ce nu se întrezăreşte nici după orizontul anului 2022.

SANITAS declanşează proteste

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitare a decis ieri, ca sindicaliştii din sănătate să organizeze pichete în Bucureşti, precum şi un miting cu 20.000 de persoane, pe 25 aprilie. De asemenea, sindicaliştii au în vedere o grevă generală, după 25 aprilie. În 20 şi 22 martie 2018, aceştia vor picheta Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii.
Dacă revendicările lor nu se vor rezolva, se va declanşa greva generală, ceea ce ar duce la blocarea sistemului medical din România.
Azi, la Ministerul Sănătăţii va avea loc o întâlnire a sindicaliştilor cu ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, privitor la nemulţumirile legate de regulamentul de sporuri din sănătate. (o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.