Propunere legislativă pentru înlăturarea inechităţilor între pensionarii cu grupele I şi II

0
210

Un deputat de Maramureş încearcă să repare ce s-a stricat

Deputatul USR de Maramureş, Vlad Emanuel Duruş, a anunţat într-o conferinţă de presă că este aproape de a definitiva o propunere legislativă de modificare a Legii 155/2016 şi Legii 192/2015. Cele două legi au creat inechităţi în rândul pensionarilor cu grupa I şi II, stagiu complet de cotizare, pensionaţi înainte de 1 ianuarie 2011, comparativ cu cei pensionaţi după această dată. Modificarea legislativă propusă de Duruş a fost creionată după consultarea cu mai multe persoane defavorizate. În esenţă, propunerea legislativă va urmări ca modul de calcul a punctajului mediu anual pentru cei pensionaţi înainte de 1 ianuarie 2011 să se facă raportându-se la stagiul complet de cotizare avut în vedere la stabilirea pensiei.
Propunerea deputatului USR vine după ce interpelările făcute către Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale au rămas fără efect. Ministrul PSD, Lia Olguţa Vasilescu, a refuzat să îndrepte inechităţile semnalate, deşi are o majoritate PSD-ALDE în Parlament. Modificarea legii se impune cu atât mai mult cu cât pensionarii care şi-au căutat dreptatea în instanţă au avut câştig de cauză. „Sunt deja la nivelul României mai multe hotărâri definitive pronunţate de diverse instanţe prin care li se dau dreptate petenţilor. În Maramureş, abia la finalul acestei luni au intrat pe rol primele cauze. Se vor câştiga cu siguranţă, pentru că s-a creat prin lege o nedreptate. Repararea inechităţilor din lege este obligatorie pentru că nu toţi pensionarii au posibilitatea să ceară o reparaţie în instanţă. În Maramureş sunt peste 7000 de pensionari afectaţi. Nici 10% nu vor ajunge să intenteze un proces Casei de Pensii care a făcut recalcularea. Pe restul avem obligaţia să-i apărăm”, a spus Vlad Emanuel Duruş.
Iniţiatorul proiectului speră ca parlamentarii PSD-ALDE să nu se opună modificărilor, mai ales că au mai fost încercări de reparare, dar nu au avut susţinere politică. Guvernul ar fi trebuit să se autosesizeze după primele hotărâri definite ale instanţelor şi să amendeze din oficiu actele legislative a căror prevederi au fost declarate ilegale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.