Chinezii, interesaţi de construirea unui aqua-park în zona Barajului Firiza

3
2258

Administraţia locală a avut mai multe discuţii cu investitori din China, dar şi din Orientul Mijlociu, cu privire la realizarea unei investiţii majore în domeniul turismului, lângă Baia Mare. Astfel, printr-un parteneriat public-privat, această idee s-ar putea materializa la poalele Ignişului.

Dacă ideea va prinde contur, atunci toată zona s-ar transforma radical, atât din punct de vedere economic, social, cât şi cultural. Primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheş, explică: „Consider că Baia Mare astăzi este pregătită, nu pentru a face un ştrand pe zona fostelor bazine, ci pentru a face o investiţie majoră, relevantă pentru zona aceasta care s-ar adresa la aproximativ 3 milioane de consumatori. Mă refer la cei din Ucraina, Ungaria, România, partea de nord-est, şi să realizăm într-o zonă apropiată municipiului nostru, frumoasă din perspectivă a locaţiei, adică la Văratec, unde avem aproximativ 250 hectare de teren, înconjurate de pădure, la poalele Ignişului, având şi Barajul Firiza acolo, să realizăm o dezvoltare pe zona de aqua-park, ştrand, zonă de tratament, de recreere, sport, cultură, să avem şi cinematografe, săli de expoziţii sau de conferinţe, să avem hotelurile potrivite pentru cei care vin să se cazeze acolo, dar să avem o dimensiune amplă a unei asemenea investiţii pe care vreau să o facem într-un parteneriat public-privat, să-şi asume şi municipiul, dar şi privaţii, această investiţie, astfel încât să putem, într-un interval de 2 până la 4 ani să avem închis acest proiect din perspectiva construcţiei şi demarat în mod public. Am discutat şi cu reprezentanţii societăţilor chineze, dar şi cu cei ai fondurilor de investiţii din zona Orientului Mijlociu acest aspect”.

Străinii ar putea investi şi în Baia Mare

În urma discuţiilor cu străinii, aceştia ar fi interesaţi şi de investiţii în municipiul nostru: “Urmează să se deschidă aeroportul şi traficul va fi din ce în ce mai mare. Există o presiune pentru dezvoltarea economică, iar după Paşte voi face cunoscute lucrurile pe care le-am stabilit, cu ambasadorul Chinei, pentru dezvoltarea acestei zone şi nu numai. De asemenea, în urma discuţiilor de zilele acestea şi cu reprezentanţii unor fonduri de investiţii din zona Orientului Mijlociu, dorim să dezvoltăm într-un mod coerent Baia Mare ca un centru regional, ca punct de transfer pentru tot ceea ce înseamnă economie şi mărfuri, fluxuri financiare şi afaceri între Ungaria, România, Ucraina şi mai departe spre Uniunea Europeană, respectiv spre Rusia. Consider că trebuie să ne jucăm acest rol strategic în poziţionare şi vom face acest lucru în cel mai serios mod”, mai spune primarul.

3 COMENTARII

  1. Bun, frumos, maret! Cat pamant romanesc va intra in patrimoniul chinezesc? Cate locuri de munca se vor crea? “Ar vrea sa investeasca si in Baia Mare? “ Cum va rezista infrastructura actuala amplorii unui astfel de proiect? Si unde va fi totusi barajul nou. Fiindca actualul este infestat de impuritati si lipsa de intretinere.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.