PS Macarie: Să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru suferinţă

0
636

În viaţa fiecărui om apare la un moment dat suferinţa, fie ea fizică, fie interioară. „Răstignirea pare să fie destinul nostru”. Şi cu toate acestea, durerea fizică, morală sau sufletească poate fi suportată mai uşor şi asumată doar împreună cu Hristos. Despre „Suferinţa sau calea pătimirii cu Hristos”, a vorbit PS Macarie, episcopul ortodox al Europei de Nord, în conferinţa susţinută în 28 martie, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Concluzia: „Hristos nu a venit să elimine suferinţa, ci să o umple de prezenţa Sa, să ne arate că nu mai suntem singuri în suferinţă”.

„În cele mai cumplite momente există un umăr care să ţi se alăture”
Cu doar câteva zile înainte de Săptămâna Patimilor, când credincioşii îşi amin­tesc de pătimirea lui Hristos, PS Macarie a vorbit despre suferinţă, dar nu ca despre ceva care te macină şi te distruge, ci ca pe o bucurie pe care trebuie să ne-o asumăm, conştientizând că Dumnezeu trimite asupra noastră momentele grele pentru a ne curăţa mintea şi inima, pentru a ne apropia şi mai mult de Dumnezeu. Ierarhul a amintit despre clipele extrem de dureroase prin care a trecut Iisus Hristos, din momentul în care a fost vândut, trădat şi până la răstignire. Ucenicii L-au părăsit, cu excepţia Sfântului Ioan Evanghelistul, iar mulţimile cereau răstignirea Lui. În toate aceste momente, Hristos era singur. Şi totuşi, au existat trei persoane care i-au fost alături în suferinţă. Simon din Cirene L-a ajutat să-şi poarte Crucea, Sfânta Veronica i-a şters sudoarea şi sângele de pe chip, iar tâlharul cel pocăit a mărturisit nevinovăţia Lui. PS Macarie a vrut să sublinieze prin aceste exemple concrete că „în cele mai cumplite momente există un umăr care să ţi se alăture, nişte mâini care să-ţi şteargă lacrimile, sudoarea şi sângele, să-ţi adreseze un cuvânt bun care să-ţi înalţe fruntea străpunsă de spini”.
„Să avem o inimă bună pentru cei aflaţi în suferinţă”
Ierarhul a mai arătat că e important cum ne raportăm la suferinţă. El a amintit cazul unei femei care s-a îmbolnăvit de cancer, dar care a exclamat: Îţi mulţumesc, Doamne, că mă iubeşti! Apoi, Sfântul Paisie Aghioritul care a suferit de cancer a mărturisit că „nici postirea, nici nevoinţele nu l-au curăţit cum l-a curăţit această suferinţă”. Pe de altă parte, episcopul i-a îndemnat pe enoriaşi să aibă o inimă bună faţă de cel care suferă şi să nu vină cu discursuri moralizatoare în aceste momente, chiar dacă persoana respectivă e vinovată de încercarea prin care trece. „Chiar dacă e vina lui e contraindicat, e lipsit de tact să-i ţii discursuri moralizatoare. Îl poţi avertiza, dar atunci când se linişteşte. Cu foarte multă gingăşie, nobleţe duhovnicească îi puteţi pune la suflet un cuvânt de îmbărbătare. Să avem o ini­mă bună dacă suferinţa îl atinge pe cel de lângă noi, să fim ca Simon Cirineul, ca Sfânta Veronica sau tâlharul cel pocăit de pe cruce”, a adăugat PS Macarie. La final, ierarhul a răspuns cu multă dragoste şi bucurie la întrebările care i-au fost adresate, încercând să aducă în viaţa fiecăruia o vorbă de alinare şi de mângâiere. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România, filiala Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.