Experienţa ungară

0
156

Viktor Orban şi partidul FIDESZ (membru al grupului Popularilor Europeni) se află în continuă ofensivă şi dau direcţia schimbării în Ungaria, avînd susţinerea majorităţii alegătorilor. Nu le pasă că sînt acuzaţi de rea-credinţă europeană, falsificarea vieţii publice interne, împiedicarea modernizării, necorelarea proiectului maghiar cu cel european. Îngrijorarea liderilor europeni este întemeiată, Ungaria derapează pe calea iliberală, şi prin contagiune pune în pericol şi democraţiile din jur, inclusiv pe cea din România.
Efectele se văd, preşedintele Klaus Iohannis susţine că duşmanii ţării noastre sînt … Guvernul şi Parlamentul, respectiv politicienii de la putere, aleşi de popor! Iar prietenii ţării sînt procurorii şi judecătorii, adică a treia putere în stat, Justiţia, care trebuie să lupte împotriva corupţilor fără să ţină cont de viaţa privată şi de drepturile cetăţenilor. Preşedintele neagă astfel că Parlamentul este expresia democratică a suveranităţii poporului, că parchetele funcţionează sub autoritatea executivului, nu a sa.
Ungurii se apără de refugiaţi, nu acceptă ideea că în pusta lor ar putea să trăiască şi alte naţionalităţi şi religii. Vor să fie doar ei în ţara verde şi nu le pasă de restul lumii. Emmanuel Macron şi Angela Merkel cer reformarea UE, pentru a face faţă provocărilor care ameninţă suveranitatea comunitară, una dintre provocări fiind chiar Ungaria, a cărei politică populistă destabilizează toată comunitatea. Europa se află într-un moment unic, fiind testată în contextul dubiilor naţionaliste şi al noii ordini mondiale impuse de SUA. În pericol se află chiar Uniunea Europeană, fragilizată de Brexit, de cererea de independenţă a Cataloniei şi de conflictele interne. Zona euro nu este rezistentă la crizele economice şi financiare. Bruxellesul nu are capacitatea de a face compromisuri.
Pe plan european, domină partidele populare, cancelarul Angela Merkel fiind membră a unui partid conservator, ca Viktor Orban, şi fac împreună parte din grupul popular care domină Parlamentul European. Deci Orban nu va fi taxat, dar preşedintele Comisiei Europene, şi el din familia populară, arată cu degetul spre Parlamentul şi Guvernul României. Este în fapt o luptă politică fără scrupule, dusă de Bruxelles, pentru a ajuta partidele de dreapta să-şi cîştige alegători. Ungaria şi Polonia au călcat însă peste linia extremistă, ceea ce nu va duce la conflicte în sînul popularilor, chiar dacă Ungaria şi Polonia vor aluneca spre extremă, furînd voturile partidelor specializate.
România este blocată în confictul intern din cauza popularilor europeni şi nu sînt şanse de reconciliere şi justiţie responsabilă, care să facă dreptate în societate. În condiţii de tensiune continuă, modernizarea ţării nu este posibilă. Economia nu se poate raţionaliza, piaţa nu poate regla preţurile, birocraţia nu poate fi simplificată, oamenii nu pot reflecta, reconcilierea naţională şi europeană nu se mai produce, iar naţiunea/naţiunile stagnează. Cresc discrepanţele rural-urban, se iscă proteste în stradă, consolidarea capitalului local, dezvoltarea şi bunăstarea celor mulţi întîrzie.
Prosperitatea populaţiei din Ungaria nu apare, cu toate măsurile protecţioniste şi naţionaliste luate. Asta e durerea lui Orban! În disperare, dă vina pe Europa, pe migranţi, pe Soros… Budapesta a luat măsuri neeuropene de protecţie (străinii nu pot cumpăra teren agricol, bursele studenţeşti sînt condiţionate de angajarea absolvenţilor în ţară, şomerii primesc ajutor doar dacă se recalifică, capitalul european este suprataxat), ceea ce arată că Ungaria se izolează de Europa cu tot felul de garduri. Doar fondurile europene nu sînt refuzate!…
Guvernanţii români n-ar trebui să imite Ungaria, ci să caute calea reconcilierii, a colaborării între puteri şi cu opoziţia parlamentară, în maximă transparenţă, căci ne dorim un stat de drept, democratic şi social!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.