Artişti în devenire

0
391

Elevi cu vârsta între 14 şi 18 ani de la Şcoala Gimnazială “Nicolae Iorga” şi Liceul Nemeth Laszlo din Baia Mare îşi exersează talentul artistic în fiecare zi de sâmbătă în cadrul unui proiect derulat de Centrul Cultural Teleki Sandor din Baia Mare. Practic, tinerii au posibilitatea să vadă cum se desfăşoară activitatea în atelierele artiştilor plastici şi chiar să pună în aplicare ceea ce au învăţat. Unii dintre elevi preferă să picteze în aer liber pe tema propusă de organizatori, reconstituind atmosfera artistică de acum 120 de ani, când artiştii pictau în plein-air.
De coordonarea tinerelor talente se ocupă prof. Gyori Santa Kinga de la Palatul Copiilor şi prof Deak Orsolya de la Liceul Nemeth Laszlo din Baia Mare. “Acum am ajuns în această fază a proiectului când elevii pot să vadă cum se desfăşoară activitatea în atelierele unui artist. Aceşti elevi nu sunt de la Colegiul de Arte şi nu au prea multe informaţii despre munca un artist.

Deak Orsolya şi Gyori Santa Kinga
Deak Orsolya şi Gyori Santa Kinga

Aşa pot să afle că o pictură necesită o muncă imensă, mult studiu ca să ajungi la o muncă finită. Unii preferă să lucreze în aer liber. Aşa învaţă ce însemna acum 120 de ani pictura când artiştii mergeau în natură şi lucrau. Se bucură şi de soare, de natură”, a declarat prof . Gyori Santa Kinga. Tema aleasă pentru pictură se referă la Baia Mare. “Elevii au fost în vizită şi la Universitatea de Artă din Cluj. Acum pot experimenta ceea ce nu pot să facă la şcoală”, a adăugat Deak Orsolya. La final va fi organizată şi o expoziţie cu lucrările copiilor. Proiectul a ajuns la a treia ediţie. E pentru prima dată când se întinde pe o perioadă mai lungă, de la începutul anului şcolar, din septembrie, urmând să se încheie în iunie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.