Simpozion Internaţional de Ceramică, premieră în Baia Mare

0
325

În perioada 28 aprilie – 13 mai, 2018, Baia Mare va găzdui prima ediţie a MICAS, Maramureş International Ceramic Art Symposium organizat de Asociaţia Nod si Faimar, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Maramureş. Evenimentul, primul de acest gen din ţara noastră, va reuni 15 artişti ceramişti din România şi de peste hotare, din ţări precum Spania, Turcia, Letonia, Rusia, Hong Kong şi Anglia.

Pe parcursul a două săptămâni se vor desfăşura ateliere de lucru în Faimar, excursii de documentare în Maramureş, prezentări de proiecte ale artiştilor invitaţi, ateliere cu public şi o expoziţie de ceramică contemporană cu vernisaj: duminică, 13 mai, ora 17, la Colonia Pictorilor. Deschiderea oficială a evenimentului este programată pentru luni, 30 aprilie, de la ora 13, la Faimar. Iniţiatoarea acestui eveniment este ceramista Ileana Horoba-Danci. Artista ceramistă spune că în organizare s-au implicat Asociaţia Nod şi societatea Faimar”.
“În Asociaţia Nod suntem patru oameni care ne-am ocupat de organizarea acestui simpozion. Alături de mine mai sunt Delia Maxim – ceramistă, Alina Bondrea – grafic designer, Ionuţ Horoba – omul care aleargă şi rezolvă foarte multe din câte sunt de rezolvat. În acest proiect ni s-a alăturat Nicoleta Mureşan, director comercial la Faimar. Sprijinul acesteia a fost foarte important, deoarece la Faimar se vor derula toate atelierele practice de ceramică”, a punctat Ileana Horoba-Danci.
Ceramista crede că oraşele mici au nevoie de evenimente de o asemenea amploare. “De obicei evenimentele mari se întâmplă în oraşele mari. Ori e nevoie să aşezăm pe hartă şi oraşele mici. În plus, noi avem avantajul că în Baia Mare mai funcţionează una din puţinele fabric de ceramic”, a mai punctat Ileana Horoba-Danci. În paralel cu atelierele practice, organizatorii s-au gândit să pună la punct şi nişte ateliere cu public.
Practic, vor fi nişte workshop-uri în care se va vorbi despre diferite tehnici de ceramică. Temele prezentate la actual ediţiei fac referire la tehnica de tras la roată, tehnica Culturii Cucuteni, iar la al treilea workshop se va face o demonstraţie de ardere neconvenţională într-un cuptor improvizat la faţa locului. Toate aceste ateliere cu publicul se vor derula pe Câmpul Tineretului din Baia Mare, acţiunile fiind incluse în programul manifestărilor culturale din cadrul Zilelor Maramureşului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.