Centenarul Marii Uniri sărbătorit la Viena

0
179

În perioada 24-27 mai 2018, în capitala Austriei, s-a desfăşurat o manifestare omagială organizată de Cercul Cultural Româno-Austriac şi RTV ”Unirea”, din Wiener Neustadt.

În perioada 24-27 mai 2018, în capitala Austriei, s-a desfăşurat o manifestare omagială organizată de Cercul Cultural Româno-Austriac şi RTV ”Unirea”, din Wiener Neustadt, în parteneriat cu: Ambasada României în Republica Austria; Primăria Şişeşti şi Primăria Dumbrăviţa din judeţul Maramureş; filialele maramureşene ale Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din M.A.I şi M.Ap.N; Asociaţia „Renaşterea Şişeşteană” şi Corul din Chechiş. O contribuţie deosebită şi-a adus AGERPRES, prin organizarea expoziţiei ”Evoluţie – România”, ediţie specială pentru Centenarul Marii Uniri.
S-au desfăşurat activităţi omagiale legate de Centenarul României şi Republicii Austria. S-a avut în vedere evocarea eroilor care au contribuit la Făurirea României, Întregirea şi Reîntregirea Ţării, Constituirea Republicii Austria, dar şi sărbătorirea Zilei Europei.
Am păşit „Pe urmele memorandiştilor”, ale peste 300 de români ardeleni, care la 28 Mai 1892 şi-au dat loc de întâlnire la Primăria Veche (Altes Rathaus) din Viena cu intenţia de a-i prezenta împăratului Franz Joseph I Memorandul Românilor din Transilvania şi Ungaria prin care se cerea emanciparea naţiunii române.

Ambasadorul României în Republica Austria, Bogdan Mazuru, adresează cuvântul de bun-venit

În 25 mai, alţi români, peste 300 la număr, din: Maramureş, Alba, Suceava, Bistriţa, Arad, Călăraşi, Constanţa, Iaşi, Braşov, Cluj, Mediaş, Timişoara şi Bucureşti, precum şi români din diasporă (Austria, Canada, Franţa, Italia, Germania) s-au întâlnit în Sala de Festivităţi a Primăriei Vechi din Viena (cu mobilier şi decoruri interioare neschimbate de 126 de ani), pentru a aduce îna­intaşilor lor recunoştinţă şi veşnică preţuire.
În deschiderea Conferinţei, doamna Mag. Isabelle Jungnickel, Bezirksvorsther-Stellvertreterin Innere Stadt, delegatul oficial al Primăriei metropolei vieneze, a evocat Centenarul Republicii Austria şi bunele relaţii austro-române existente în prezent. Cuvântul de bun-venit tuturor participanţilor a fost adresat de Excelenţa Sa, Ambasadorul României în Republica Austria, domnul Bogdan Mazuru, care a acordat o întrevedere cordială grupului de maramureşeni sosiţi la Viena.
Tema ”Făurirea României Mari. Păstrarea identităţii naţionale de către românii din Ardeal, Banat şi Parţium (Părţile ungurene: Arad, Crişana, Satu Mare şi Maramureş) în perioada Regatului Ungar, a Imperiului Habs­burgic şi Imperiului Austro-Ungar” a fost prezentată de către dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „George Bariţiu”, Academia Română, filiala Cluj-Napoca.
Corul din Chechiş a dat culoare întregii manifestări de omagiere a înaintaşilor noştri, prin cântecele patriotice minunat interpretate.
Eroii căzuţi pe câmpurile de luptă pentru Apărarea, Întregirea şi Reîntregirea ţării au fost omagiaţi la Cimitirul Eroilor Români din Viena.

Pe platoul Academiei Militare din Wiener Neustadt

S-au vizitat locurile în care a funcţionat, în perioada 31 octombrie – 27 noiembrie 1918, Senatul Militar Român Central al ofiţerilor şi soldaţilor din Viena, precum şi cazarma în care militarii români din armata austro-ungară ce au făcut parte din Regimentul Cezaro-Crăiesc 64 Infanterie Orăştie, împreună cu militarii români reveniţi de pe fronturile vestice, după încetarea Primului Război Mondial, s-au reorganizat în trupă combatantă (Regimentul român 64 Infanterie Orăş­tie în cazarma Franz Ferdinand 61 (Ferdinandskaserne) din Trost-Strasse (din X. Trostgasse). S-a vizitat cazarma din Wiener Neustadt, loc de încartiruire pentru soldaţii români (40.000 soldaţi şi 100 ofiţeri) care s-au retras de pe fronturile din Italia şi Franţa, după descompunerea armatei austro-ungare, pentru a se îna­poia în Ţară cu misiunea de a apăra Hotărârea luată de Marea Adunare Naţională din 1 Decembrie 1918: Unirea pe veci cu ROMÂNIA.
Mesajul nostru a fost prezentat prin alocuţiunea „Prin noi înşine!”.
La mulţi ani, România!

Gavril BABICIU
Viena, Altes Rathaus, la 25 mai 2018

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.