Singurătatea este mai periculoasă decât obezitatea

0
383

Pentru mulţi dintre noi, singurătatea reprezintă o experienţă sfâşietoare. Dar există persoane care aleg să trăiască singure, deoarece astfel îşi pot trăi viaţa fără restricţii. Dar dincolo de toate, singurătatea devine un pericol pentru public. Cercetătorii au mers chiar până acolo încât să sugereze că singurătatea poate să te omoare mai repede decât obezitatea, potrivit unui studiu publicat de New York Post.

Julianne Holt-Lunstad, profesor de psihologie la Universitatea Brigham Young, a prezentat rezultatele a două vaste meta-analize la convenţia anuală a Asociaţiei Americane de Psihologie, informează Forumul Economic Mondial. Cercetările sale arată că singurătatea ar putea fi o ameninţare şi mai mare pentru sănătate decât obezitatea. Alte studii au demonstrat deja că riscurile acesteia sunt aceleaşi ca în cazul fumatului. Multe naţiuni ale lumii sugerează acum că ne confruntăm cu o „epidemie de singurătate”, a declarat Holt-Lunstad într-un comunicat.
Prima dintre cele două metaanalize a inclus 148 de studii şi date cu privire la peste 300.000 de participanţi. Cercetătoarea a constatat o reducere cu 50% a riscului de deces precoce în rândul persoanelor cu mai multă interacţiune socială. Cea de-a doua analiză a inclus date referitoare la 3,4 milioane de persoane, provenind din 70 de studii. Cercetătoarea a examinat impactul izolării sociale, al singurătăţii şi al vieţii solitare asupra mortalităţii. Cercetătorii cred că singurătatea este mortală, deoarece aceasta poate duce la o serie de probleme, inclusiv tulburări de somn, niveluri ridicate de hormoni de stres, inflamare accentuată şi deteriorare a sistemului imu­nitar. Fiecare dintre aceşti factori conduce la un risc crescut de boli şi leziuni mortale.
Oamenii pot evita singurătatea. În loc să stea pe Facebook, oamenii singuri oameni ar putea frecventa cluburi sociale sau şi-ar putea programa întâlniri cu vecinii. De asemenea, medicii pot juca un rol important, alertându-şi pacienţii mai în vârstă cu privire la riscurile singurătăţii şi oferindu-le mijloace de a lupta împotriva efectelor sale.
În unele cazuri, ţările care se confruntă cu epidemii de singurătate au luat măsuri. În Anglia, de exemplu, persoanele în vârstă, izolate, pot apela o linie telefonică, cunoscută sub numele Silver Line, pentru a vorbi cu cineva oricât doresc, pe orice subiect. Centrul primeşte aproximativ 10.000 de apeluri pe săptămână. Singurătatea, izolarea şi depresia devin rapid o epidemie globală, iar conştientizarea este necesară mai mult ca niciodată, ne îndeamnă psihologii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.