Cea mai înaltă distincţie a Episcopiei pentru Gheorghe Turda

0
240

Miercuri, 6 iunie 2018, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a înmânat cunoscutului solist maramureşean de muzică de populară Gheorghe Turda Ordinul „Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş”, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei, pentru personalităţile culturale, ca semn de înaltă apreciere şi multă preţuire pentru păstrarea şi transmiterea la cel mai înalt nivel cultural şi artistic a folclorului naţional autentic, pentru activitatea artistică de o viaţă dedicată slujirii valorilor tradiţionale ale neamului românesc şi credinţei ortodoxe strămoşeşti.
Totodată, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a înmânat Gramata Episcopală realizatoarei şi prezentatoarei TV Gheorghiţa Nicolae, etnolog şi producător al emisiunii „Tezaur Folcloric”, prezentă pe scenă în semn de înaltă apreciere şi multă preţuire pentru păstrarea şi transmiterea la cel mai înalt nivel cultural şi artistic a folclorului naţional autentic, pentru activitatea artistică pusă în slujba nea­mului românesc, a credinţei ortodoxe strămoşeşti şi a valorilor noastre sfinte.
Înmânările au avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare, cu ocazia sărbătoririi lui Gheorghe Turda, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani de viaţă, organizate în Baia Mare de către Televiziunea Română şi Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania al Consiliului Judeţean Maramureş, director Iuliana Dăncuş.
Cu această ocazie, marele solist de muzică populară Gheorghe Turda a mai primit distincţii din partea Primăriei Municipiului Baia Mare, prin primarul Cătălin Cherecheş, Ministerului Culturii şi Cultelor, prin secretarul de stat Alexandru Pugna, Consiliului Judeţean Maramureş, prin vicepreşedintele Ioan Doru Dăncuş.
Luni, 11 iunie 2018, după amiază, Primăria Baia Mare va organiza, în Piaţa Millenium din Baia Mare, festivitatea de înmânare a titlului de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Baia Mare”, a anunţat primarul Cătălin Cherecheş, şi a titlului de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Maramureş”, a anunţat vicepreşedintele Ioan Doru Dăncuş.
***
Gheorghe Turda s-a născut în 6 martie 1948, în Săpânţa, judeţul Maramureş. A dat concerte în peste 40 de ţări şi a participat la peste 80 de turnee.
A absolvit şcoala generală în comuna natală, apoi Liceul Teoretic „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei, secţia reală. De mic i-a plăcut să cânte. Bunicul artistului a fost preot la Săpânţa, un sat cu celebritate folclorică şi etnografică în care se află Cimitirul Vesel din Săpânţa. Bunicul îl lua la biserică, unde cânta la strană. Ştia multe colinde încă de atunci, pe care le cântă şi astăzi.
A studiat la Academia de Muzică „G. Dima” din Cluj-Napoca. Încă din anii studenţiei s-a impus ca interpret, prin calităţile deosebite ale timbrului său vocal, bogăţia şi valoarea repertoriului ales. A interpretat şi arii din operă şi operetă. Din 1973 este licenţiat în artă, specialitatea muzică clasică.
În acelaşi an, după absolvire a devenit prim solist al ansamblului artistic „Rapsodia română”, în cadrul căruia a activat până în 1991, anul desfiinţării ansamblului.
În 1991 a fost angajat la Ministerul de Interne, direcţia pentru cultură, artă şi sport. A reorganizat ansamblul artistic „Ciocârlia”, a devenit directorul acestuia, cu care a întreprins multe turnee în ţară şi peste hotare.
În 1991 i-a fost conferit gradul de locotenent-colonel onorific, ca recunoaştere a meritelor sale artistice.
Începând din 1966 a colaborat cu majoritatea ansamblurilor artistice din ţară. Gheorghe Turda vorbeşte şi cântă, în afară de limba română, în italiană, engleză, franceză şi rusă. Prin decret prezidenţial, din 1 decembrie 2008, Gheorghe Turda a fost îna­intat în gradul de general de brigadă în rezervă (cu o stea).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.