O treime dintre cupşenari lucrează în străinătate!

0
850

Comuna Cupşeni este o unitate administrativ-teritorială mare din Ţara Lăpuşului în ceea ce priveşte populaţia, însă o bună parte din forţa locală de lucru este plecată la muncă în străinătate. Astfel, peste 1.000 de persoane muncesc în occident, dar figurează ca cetăţeni ai comunei. O parte dintre cei plecaţi îşi iau şi copiii cu ei, însă foarte mulţi îşi lasă micuţii în grija bunicilor.

Primarul Lucia Butcure ne explică: „Avem foarte mulţi plecaţi dincolo, la muncă. Ei lucrează în Spania, Franţa, Italia, Anglia. Vă dau un exemplu concret, pe care l-am constatat la alegeri. Pe listele electorale din Ungureni figurează 1.100 de votanţi, dintre care doar 580 erau în ţară, ceea ce înseamnă că mai bine de jumătate din populaţia satului este plecată peste hotare, la muncă. S-a dus chiar mâna de lucru, iar vârstnicii au rămas. Ei figurează în continuare ca cetăţeni ai comunei, dar locuiesc efectiv în străinătate. Majoritatea a plecat că aici nu au ce să facă, nu-şi pot asigura un venit sigur, care să le ajungă pentru un trai decent. Este trist ceea ce se întâmplă, dar, din păcate, asta e realitatea. Supărător este şi că cei mai mulţi dintre copiii lor rămân aici, în grija bunicilor. În această situaţie, bunicii fac orice pentru nepoţii lor, pentru a substitui lipsa părinţilor, iar aceştia, la rândul lor, suplinesc cu bani lipsa afecţiunii. În situaţia dată, mulţi copii cresc cu lacune afective în ceea ce priveşte partea emoţională, iar mai încolo acest lucru se va simţi negativ asupra adolescentului şi mai apoi asupra adultului. Vor exista reminiscenţe destul de neplăcute în viaţa lor, cred eu…”
Şi directorul şcolii din comună sesizează acelaşi lucru, numărul elevilor scade pe an ce trece: „Din cauza faptului că avem foarte mulţi cetăţeni plecaţi la muncă în străinătate, sunt tot mai puţini elevi la şcoală şi vom comasa clasele. Majoritatea îşi duc şi copiii cu ei. Din Ungureni, vreo 600 sunt plecaţi, din Cupşeni circa 200, iar din Costeni peste 100. Adunaţi, cred că depăşesc 1.000 de persoane plecate în străinătate la lucru. De obicei, pleacă părinţii cu copiii şi mulţi se stabilesc acolo. Există un dezechilibru major în acest domeniu”, ne-a precizat Nechita Băbuţ, directorul Şcolii Gimnaziale Cupşeni.

Tinerii se şcolesc în ţară şi apoi pleacă

Badea Augustin – ambii lui copii, plecaţi în străinătate

Majoritatea celor plecaţi se şcolesc aici în comună şi mai apoi la oraş, după care îşi caută un rost în viaţă prin străinătate: „Am doi copii şi trei nepoţi. Băiatul, care-i mai mare, e plecat în Spania, că acum toată lumea merge acolo. Lucrează la un restaurant, într-un hotel, ca bucătar-ospătar. Se duc bieţii copii unde să poată trăi. Eu cât am putut i-am ajutat, le-am făcut, le-am cumpărat apartament în Târgu Lăpuş, în care mai stă nora şi nepoţii. Ei au învăţat bine. Nepotul a terminat aici, la Liceul „Petru Rareş” în Târgu Lăpuş, al doilea pe clasă, după care s-a dus şi a dat admitere la matematică-informatică în Baia Mare. A intrat, a terminat şi lucrează la o firmă de IT. Nepoata mai are un an şi termină limbi străine. Cealaltă nepoată, pe care o am aici acasă cu noi, este la liceu în Târgu Lăpuş şi va merge să dea tot la limbi străine, că-i place engleza. Fiica mea a terminat liceul auto, după care s-a înscris la cursuri de medicină în Cluj, le-a frecventat trei ani de zile, a terminat cu nota 10, iar acum lucrează în Anglia la un spital. Eu sunt aici pe lângă bucătărie cu soţia, nu plec niciunde”, a spus badea Augustin Butcure, localnic din Cupşeni.
La ultimul recensământ, efectuat în anul 2011, populaţia comunei Cupşeni se ridica la 3.581 de locuitori, în scădere faţă de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.778 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (97,4%). Pentru 2,6% din populaţie, apartenenţa etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocşi (97,32%). Pentru 2,51% din populaţie, nu este cunoscută apartenenţa confesională.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.