Localităţi pe lista neagră a salubrizării

0
172

Două oraşe şi trei comune din judeţul Maramureş au fost date ca exemplu negativ de comisarii de mediu la capitolul salubrizare, pe motiv că „administraţiile publice locale nu s-au implicat în domeniul salubrizǎrii teritoriului” – se precizează în raportul Gărzii de Mediu. Dacă situaţia se va menţine, autoritatea de mediu va da sancţiuni.
În primul trimestru 2018, comisarii de mediu şi reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Gărzii Forestiere şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au verificat modul în care au fost salubrizate şi igienizate cursurile de apǎ şi au fost realizate/întreţinute şanţurile/rigolele în localităţi. Situaţiile cele mai întâlnite în timpul controlului au fost: „depozitǎri necontrolate de deşeuri provenite de la populaţie, în apropierea cursurilor de apǎ, pe maluri şi chiar în albie; starea insalubrǎ în principal a cursurilor de apǎ şi a cǎilor de comunicaţii, mai ales în zona intravilanului localitǎţilor”.
Au fost controlate toate cele 76 de administraţii publice locale din judeţul Maramureş şi au fost depistate 200 de locaţii, pe 43 de cursuri de apǎ, cu depozitǎri necontrolate de deşeuri.
„În principal, sunt de­şeuri menajere, ambalaje, PET-uri, folie de polietilenǎ, plastice diverse, deşeuri textile, mobilier uzat, molozuri din construcţii, deşeuri industriale (de la prelucrarea lemnului). De-a lungul cursurilor de apǎ, în vegetaţia de pe maluri, se văd folii plastice, deşeuri textile şi PET-uri aruncate de cetǎţeni sau antrenate din amonte de apele mari. 53 de administraţii locale au fost catalogate prin calificativul bine şi satisfǎcǎtor din punctul de vedere al stǎrii de salubritate”, a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Maramureş, Ioan Ştrempel.
În etapa a doua a controlului, au fost date 3 sancţiuni: în comuna Călineşti, 30.000 lei pentru lipsa autorizaţiei de mediu a alimentării cu apă; în comuna Rozavlea, avertisment pentru autorizaţia de mediu expirată la alimentarea cu apă, şi în comuna Rona de Sus, avertisment pentru neimplementarea sistemului de colectare selectivă a de­şeurilor menajere.
„Aceste controale s-au desfǎşurat în paralel cu cele referitoare la raportarea obligaţiilor la fondul de mediu, rezultatele fiind concretizate în 8 contravenţii, în valoare de 8.000 lei, pentru 6 comune şi 2 oraşe”, a spus Ioan Ştrempel.
Oficialii Gărzii de Mediu au adăugat că vor reveni în toate unităţile administrativ-teritoriale pentru a controla starea de salubritate şi a aplica măsurile care se impun.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.