Românii sunt cei mai mari finanţatori ai băncilor

0
125

– depozitele depăşesc creditele –

Românii şi-au menţinut anul trecut, dar şi în primul trimestru din 2018, poziţia de creditor net în raport cu băncile (lei şi valută), iar tendinţa este ascendentă, în condiţiile creşterii creditării totale cu un ritm temperat şi a orientării spre economisire.
La sfârşitul primului trimestru din acest an, s-a înregistrat o diferenţă de aproape 50 miliarde lei între depozitele acumulate şi datoriile totale ale populaţiei către sistemul bancar, în creştere cu 13% faţă de T1 2017, după ce la finele anului trecut, depozitele depăşeau creditele cu 46,7 miliarde lei, conform datelor BNR.
În timp ce poziţia de creditor net în valută a populaţiei a avut o creştere consistentă, dublându-se faţă de nivelul din primul trimestru din 2017, poziţia de creditor net în lei a scăzut cu 25%, în martie 2018 faţă de martie 2017, deoarece creditele în moneda naţională cresc mai repede decât depozitele în lei.
Populaţia a devenit din anul 2012 creditor net al băncilor, după ce în perioada de boom economic frenezia creditării a făcut ca românii să fie net datori în relaţia cu instituţiile de credit, stocul depozitelor fiind egalat şi apoi depăşit cu paşi rapizi de volumul creditelor. Criza economică a aplatizat însă brusc dinamica creditării, iar redresarea a fost modestă în ultimii ani.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.