Simboluri patrimoniale maramureşene

0
450
Dan Filip, Rozalia-Georgeta Iura, Monica Mare, Loredana Mihaly, Amelia Baciu

O şură a devenit spaţiul perfect pentru o expoziţie de pictură şi arhitectură a elevilor de la Colegiul de Arte din Baia Mare. Liceenii din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a de la Secţia Pictură şi Arhitectură şi-au expus creaţiile în Şura Gospodăriei Preluca amplasată în Muzeul Satului din Baia Mare. Activitatea face parte din calendarul evenimentelor derulate de liceul băimărean în Anul Centenarului Marii Uniri. Între instituţia liceală şi Muzeul Satului există un parteneriat în baza căruia a fost posibilă această colaborare. Expoziţia poate fi vizitată până în luna septembrie.
“Această activitate s-a desfăşurat pe parcursul anului şcolar şi a constat în documentaţie referitor la arta maramureşeană, respectiv din două surse: prin sursele cunoscute, albume de artă şi alte surse bibliografice, respectiv prin această sursă fundamentală care o reprezintă vizualizarea la faţa locului, un veritabil plein-air al acestui muzeu pe care l-au făcut elevii pe parcursul orelor din programa şcolară”, a spus prof. coordonator Rozalia-Georgeta Iura.
Lucrările sunt realizate cu creioane colorate, cele de arhitectură, şi ulei pe pânză, cele de pictură. “Lucrările de arhitectură cuprind case şi biserici din spaţiul maramureşean şi din Ţara Oaşului, inclusiv biserici din patrimoniul UNESCO. Pe lângă acestea sunt câteva lucrări inspirate din arta populară, cabane care au caracter rustic. Lucrările de arte plastice, picturile care sunt aici ilustrează elemente de folclor care sunt concretizate prin naturile statice, case, biserici. Majoritatea lucrărilor sunt realizate în muzeu. Măştile sunt impresionante, sunt combinaţii din diferite elemente. Culorile sunt vii, calde, pastelate. E o frumoasă îngemănare între ceea ce este fundamental pentru România şi românism, pentru 100 de ani de când ţara noastră este întreagă”, a adăugat prof. Rozalia-Georgeta Iura.
Expoziţia este o îmbinare fericită între trecut şi viitor, după cum a remarcat directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară, Monica Mare. Asta în contextul în care sloganul sub care se desfăşoară evenimentele din Anul Centenarului Marii Uniri este “acolo unde trecutul întâlneşte viitorul”. “Prin ochiul vostru de artist duceţi mai departe ceea ce Maramureşul are mai de preţ, aceste comori etnografice pe care suntem datori să le păstrăm şi să le ducem mai departe. Maramureşul e un muzeu viu, dar pe zi ce trece se degradează. Vă îndemn să pictaţi căsuţele frumoase şi să semnalăm că mai avem cu ce ne lăuda şi ce îngriji pentru ca şi voi să predaţi mai departe această zestre maramureşeană”, a mai spus Monica Mare. La rândul său, directorul Colegiului de Arte, Dan Filip, a arătat că anul acesta e unul important pentru Colegiul de Arte, deoarece se împlinesc 60 de ani de la înfiinţarea şcolii. La vernisaj au mai fost prezente inspector Amelia Baciu şi prof. Loredana Mihaly.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.