Întâlnire privind siguranţa în şcolile din Maramureş

0
261

Ieri, 28 iunie, la Prefectura Maramureş, s-a întrunit colectivul privind implementarea la nivel judeţean a Planului teritorial comun de acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în zonele adiacente unităţilor de învăţământ.

Probleme la unităţi de învăţământ din Baia Mare

În cadrul întâlnirii, Elisabeta Kramarik, inginer investiţii şi şef departament în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, a declarat faptul că, din datele trimise de unităţile şcolare, s-a constatat o scădere a sumelor alocate pentru împrejmuiri şi sisteme de supraveghere. „Această scădere se datorează faptului că, la nivelul judeţului, sunt foarte multe unităţi şcolare care vor intra în programe de reabilitare pe POR sau PNDL (…) Pe POR, spre exemplu, la Inspectoratul Şcolar am primit deja solicitări de la autoritatea locală pentru 14 unităţi şcolare”, a subliniat Elisabeta Kramarik. În continuare, au fost expuse problemele cu care se confruntă câteva unităţi de învăţământ din Baia Mare. „La Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” a rămas aceeaşi problemă: lipsa împrejmuirii, şcoala nu poate fi protejată din lipsa gardului şi a sistemului de supraveghere exterior. La Şcoala Gimnazială „Petre Dulfu” se solicită extinderea sistemului de supraveghere video, la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” este o problemă în ceea ce priveşte accesul în curtea şcolii, aceasta fiind liberă. Practic, nu există control asupra persoanelor care vin şi pleacă. Tot la „Saligny” s-a semnalat lipsa sistemului de supraveghere video şi lipsa personalului de pază (…) Alte probleme semnalate au fost: la Liceul cu Program Sportiv ni s-a semnalat faptul că sala de gimnastică este într-o situaţie mai dificilă, fiind o clădire mai veche care nu a fost reabilitată în ultimii 20 de ani, la Şcoala „Lucian Blaga” s-a cerut refacerea instalaţiei electrice, la şcolile „Vasile Alecsandri” şi „Petre Dulfu” s-a cerut suplimentarea posturilor de pază”, a mai punctat Elisabeta Kramarik.

13 infracţiuni în doar două luni

Tot în cadrul întâlnirii, s-a anunţat faptul că pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş au efectuat, în perioada aprilie – iunie, controale la 18 unităţi de învăţământ. Au fost identificate 54 de nereguli, 14 dintre acestea au fost remediate în timpul controlului, fiind aplicate 46 de sancţiuni cu avertisment. La nivelul judeţului nostru, 35 de clădiri cu destinaţia de învăţământ nu deţin autorizaţia de securitate la incendiu. Mai mult, în doar două luni, aprilie şi mai, au fost semnalate 13 infracţiuni comise în incinta unităţilor de învăţământ şi în zona adiacentă, conform datelor furnizate de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş. 10 fapte au fost comise în mediul urban şi trei în mediul rural. De asemenea, poliţiştii maramureşeni au desfăşurat 113 acţiuni preventive, din care 52 pentru respectarea regimului circulaţiei rutiere, 36 pentru prevenirea absenteismului şcolar şi alte 25 de acţiuni. De asemenea, au aplicat 95 sancţiuni contravenţionale, din care 68 cu privire la circulaţia pe drumurile publice, iar alte 26 pentru încălcarea unor acte normative. Inspectoratul Judeţean de Jandarmi „Pintea Viteazul” Maramureş a continuat, în teritoriu, campania de prevenire „Şcoala în siguranţă” la care au participat aproximativ 1.000 de elevi. A fost derulată o acţiune comună pentru combaterea absenteismului şcolar şi sancţionaţi contravenţional doi elevi care au absentat de la cursuri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.