Nord Literar, la ceas aniversar

0
225
Săluc Horvat

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Maramureş de joi, 28 iunie, a debutat cu marcarea aniversară a 15 ani de la înfiinţarea revistei de cultură “Nord Literar”. Aflată sub egida Consiliului Judeţean, publicaţia a devenit una apreciată şi remarcată de critica de specialitate.
Începuturile au fost dificile, dar rezultatele sunt pe măsura efortului, a declarat directorul executiv al revistei de cultură “Nord Literar”, Săluc Horvat.
“A fost un moment important pentru viaţa culturală a judeţului Maramureş. Apărea prima revistă de cultură din istoria acestui spaţiu prin care să comunicăm cu valorile culturale ale noastre cu cele naţionale. Sigur că lucrurile au fost destul de grele în sensul că a trebuit să ducem o muncă intensă pentru a convinge de necesitatea unei reviste de cultură în Maramureş. Am avut şansa să găsesc înţelegere la Consiliul Judeţean care, la propunerea Asociaţiei Scriitorilor, a acceptat prin hotărâre să se înfiinţeze şi să finanţeze o revistă de cultură a Maramureşului”, a afirmat Săluc Horvat.
În urmă cu 15 ani, Maramureşul era printre puţinele judeţe care nu avea o revistă de cultură. “Motivaţia acestei reviste a fost aceea că Maramureşul oferea suficiente date de cultură, literatură, viaţă spirituală care meritau să fie cunoscute de un public cât mai larg. Încă de la primul număr am integrat valorile din cultura naţională, apelând la personalităţi importante ale scrisului naţional. La ora actuală ne putem mândri că avem un colectiv de colaboratori cu cele mai prestigioase personalităţi, Nicolae Breban, regretatul Augustin Buzura etc.”, a precizat Săluc Horvat.
Pe de altă parte, directorul executiv al publicaţiei a mai arătat că „Revista Nord Literar s-a integrat perfect în familia revistelor culturale din ţară. Este recunoscută de Uniunea Scriitorilor din România. Stăm la aceeaşi masă cu aceleaşi reviste culturale din ţară. Revista e mereu menţionată, apreciată. Am încercat să promovăm în primul rând valorile culturale, am încercat să păstrăm un echilibru între valorile locale şi cele naţionale. Am avut grijă să nu devină o revistă de provincie”.
Şeful administraţiei maramureşene, Gabriel Zetea, a felicitat colectivul redacţional şi le-a urat „La Mulţi Ani!”. În plus, preşedintele CJ a declarat că în acest an, instituţia alocă pentru cultură cea mai mare sumă din istoria administraţiei judeţene, respectiv aproape 5 milioane euro. Finanţarea consistentă revine instituţiilor din subordine, dar şi diferitelor asociaţii sau organizaţii care vor derula acţiuni culturale în Anul Centenarului Marii Uniri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.