Introducerea gazului în Maramureşul Voievodal

0
454

Aleşii maramureşeni au aprobat în ultima şedinţă de Consiliu Judeţean Maramureş constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Distribuţie Gaz. Este unul din paşii parcurşi pentru aducţiunea de gaz în localităţile din Maramureş unde nu există astfel de reţele. Prioritar pentru introducerea gazului este Maramureşul Voievodal de unde au venit cele mai multe solicitări.
“Am văzut dorinţa locuitorilor în special din Maramureşul Voievodal pentru un proiect legat de extinderea aducţiunii de gaz. Azi facem primii paşi pentru ca acest proiect să vadă la un moment dat lumina lumii. Nu va fi uşor. Primul pas e înfiinţarea asociaţiei de dezvoltare care include localităţile ce nu au dezvoltate reţelele de gaz. Apoi trebuie făcute studiile de fezabilitate pentru realizarea reţelelor de distribuţie. Vor trebui făcute licitaţii pentru concesionarea reţelelor de distribuţie pe fiecare unitate administrativ-teritorială. Maramureşul Voievodal e cea mai întinsă zonă care are nevoie de această investiţie”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.
La şedinţa forului administrativ a fost prezent şi deputatul Gheorghe Şimon. El a arătat că introducerea gazului în localităţile maramureşene e o necesitate în contextul în care în ultima perioadă se vorbeşte tot mai mult despre o criză a lemnului. “În ultima vreme asistăm la o criză a lemnului de foc. Este tragic să punem pe foc acest lemn, atâta vreme cât avem energie electrică şi gaz. Cred că suntem unul din cele mai puternice state energetice. Ar fi tragic să nu beneficiem de această bogăţie pe care o avem în ţară, din păcate gestionată prost”, a spus fostul ministru al Economiei, deputatul Gheorghe Şimon.
La rândul său, consilierul judeţean, Sorin Pop, a punctat că “în Borşa nu se mai găsesc lemne. E o problemă pentru hotelurile din zonă care trebuie să asigure condiţii optime pentru turişti. Până vom adera la asociaţie, până înscriem asociaţia la tribunal, până angajăm personal, şi până organizăm licitaţia electronică în vederea atribuirii executării lucrărilor va mai curge multă apă pe Săsar. Va trebui să investim bani şi să avem documentaţiile bine întocmite”, a adăugat alesul judeţean.
Pe de altă parte, oficialii Transgaz dau asigurări că sunt pregătiţi pentru un astfel de demers. “Transgazul s-a preocupat de această zonă de consum. Avem un studiu de pre-fezabilitate prin care am stabilit un traseu. Avem conducta care vine de la Medieşu Aurit, Negreşti, Sighetu Marmaţiei. Este o conductă cu diametru suficient de mare. Lungimea conductei estimată de noi era undeva la 100 km. Odată finalizate studiile de fezabilitate vom putea trece la concesionarea reţelei de distribuţie şi apoi la executarea lucrărilor”, a declarat Mihai Leahu, director departament proiectare şi cercetare la Transgaz.
Pentru constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Distribuţie Gaz Maramureş, patrimoniul iniţial este de 162.000 lei, acesta provenind din contribuţia în numerar a asociaţilor din cele 63 de localităţi care vor fi parte integrantă din ADI Distribuţie Gaz.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.