Iubitori de carte şi spiritualitate

0
270

Duminică, 15 iulie 2018, la Casa de cultură din Tg. Lăpuş, a avut loc o întîlnire cu jurnalista Felicia Nina Gherman, expert media la Beijing şi redactor la Radio China Internaţional, care şi-a prezentat cartea „China în povestiri”. Nina Gherman este de sorginte lăpuşeană, s-a stabilit la Beijing-China, după ce a lucrat ani buni în presa clujeană. Lucrează de 7 ani la Radio China Internaţional şi acum îşi surprinde publicul românesc cu o carte despre această fascinantă ţară.
Despre carte şi autoarea ei a vorbit elogios Mitru Leşe, primarul oraşului Tg. Lăpuş, care i-a oferit un buchet de flori. Apoi prof. dr. Terezia Filip a subliniat biografia Feliciei Gherman: „A terminat liceul aici la Tg. Lăpuş, s-a născut într-o familie exemplară. Este jurnalistă cu o experienţă de peste 11 ani în presa din România. Activitatea sa a început în anul 1996, la Agenţia de ştiri Mediafax, cea mai mare din România. Apoi a trecut la audio-vizual, a lucrat în studioul TV din Cluj-Napoca. Timp de 8 ani, a lucrat la ANTENA1, în Bucureşti, ca reporter de investigaţii. Este licenţiată în filosofie şi drept, a fost cadru didactic universitar al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administraţie şi ale Comunicării din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, în calitate de formator. Din 2011, este expert media la Radio China Internaţional, redactor de limba română”.
Iată ce scrie scriitorul Eugen Uricariu în Cuvînt înainte: „D-na Nina Felicia Gherman, un jurnalist cu har literar, dar şi cu talent de reporter, asta însemnînd o atenţie distributivă şi un simţ al perceperii esenţialului, ne oferă o carte despre China de astăzi, o Chină a oamenilor obişnuiţi, care în decurs de cîteva decenii au parcurs un drum istoric… Subiectul China este în sine o capcană pentru orice autor, nu se poate să scrii despre China fără să te uimeşti, fără să fii surprins, fără să nu fii copleşit de dimensiunile uriaşe ale oricărui fenomen. Din această pricină, există riscul aproape de neînlăturat ca însemnările despre China să semene între ele”.
A urmat la cuvînt Felicia Nina Gherman: “Am vizitat cîteva sate chineze, transformate în atracţii turistice, unde spiritul chinez este evoluat. În China, există 57 de minorităţi naţionale care trăiesc într-o comuniune şi armonie deplină, chiar dacă sînt legate de valori şi tradiţii diferite şi vorbesc dialecte. Chinezii sînt oameni echilibraţi, niciodată nervoşi sau agitaţi şi privesc lucrurile cu mult calm”.
A vorbit apoi prof. dr. Valeria Bilţ: “O felicit din inimă pe Felicia pentru ce a întreprins. Fiecare cuvînt pe care l-a rostit ea, fiecare explicaţie pe care a dat-o au venit să completeze ceea ce eu îmi închipuiam că reprezintă această carte”. Comentarii au făcut şi Grigore Leşe şi prof. Augustin Griguţa.
Lansarea s-a încheiat cu doine cîntate de Andreea Ghiţiu şi cu muzică la pian interpretată de Cristina Gîţ. În final, autoarea a oferit autografe.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.