Bustul doctorului Gheorghe Bilaşcu, inaugurat în Petrova

0
387

În faţa Şcolii Confesionale din Petrova, recent, a fost inaugurat bustul lui Gheorghe Bilaşcu, ctitorul Stomatologiei româneşti. Este şcoala unde celebrul doctor stomatolog a învăţat în clasele I-IV. Gheorghe Bilaşcu s-a născut într-o familie de ţărani din Petrova, la 27 aprilie 1863. Urmează studiile primare în satul natal, apoi urmează liceul la Sighetu Marmaţiei pe care îl absolvă cu „magna cum laude”. Contrar dorinţei părinţilor săi care doreau ca el să urmeze dreptul, Gheorghe Bilaşcu a studiat medicina. Este cel care a pus bazele stomatologiei româneşti. S-a stins din viaţă la vârsta de 63 de ani, la 22 iulie 1926, fiind înmormântat în cimitirul de la marginea comunei Petrova.

Înainte de inaugurarea bustului ce îl înfăţişează pe celebrul medic, un sobor format din cinci preoţi a oficiat slujba de pomenire. Apoi, a fost dezvelit bustul din bronz al lui Gheorghe Bilaşcu. Evenimentul s-a desfăşurat cu ocazia împlinirii a 92 de ani de la plecarea în eternitate a lui Gheorghe Bilaşcu.
“La eveniment a fost prezent Alexandru Surdu, vicepreşedintele Academiei Române, istoricul Ilie Gherheş, delegaţi ai facultăţii de Stomatologie din Cluj şi ai ordinului Asistenţilor Medicali, localnici. De asemenea, a participat Ioan Bilaşcu din Sighet, cel care a sponsorizat cu 10.000 lei realizarea negativului de către sculptorul Ioan Marchiş. Bustul a fost turnat în bronz la Cluj şi a fost finanţat cu bani din bugetul local”, a punctat primarul comunei Petrova, Ion Petrovai. În cadrul evenimentului au fost acordate şi două titluri de cetăţean de onoare, lui Ioan Bilaşcu, cel care a contribuit cu bani la realizarea bustului medicului stomatolog, şi lui Alexandru Filipciuc, ambii rudenie cu marele doctor. Evenimentul are o conotaţie aparte, fiind organizat în anul Centenarului Marii Uniri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.