Despre pensia pentru limită de vârstă

0
177

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică proiectul noii legi a pensiilor. Potrivit acestuia, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare, care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani.

Iată ce prevede proiectul de lege în privinţa pensionării pentru limită de vârstă, în condiţii normale de muncă, dar şi în condiţii speciale şi deosebite de muncă:
• Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare.
• Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani – pentru bărbaţi şi de 63 de ani – pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare.
• Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
• Stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare.
• În perioada eşalonării vârstelor standard de pensionare, femeile pot opta pentru pensionare la împlinirea vârstei de 63 de ani sau pensionare la vârsta standard de pensionare.
• În situaţia în care femeile optează pentru pensionare înainte de împlinirea vârstei de 63 de ani, vârstele prevăzute în anexa nr. 5 sunt vârste standard de pensionare.
• Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare, care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare.
• Începând cu al patrulea copil, se adaugă câte un an la reducerea vârstei de pensionare. De exemplu, o femeie care a realizat stagiul minim de cotizare, a născut şi crescut 4 copii va beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 7 ani. Conform aceluiaşi algoritm, o femeie care a născut şi crescut 5 copii va beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 8 ani, dacă a realizat stagiul minim de cotizare.
• Persoanele care au depăşit cu cel puţin 8 ani stagiul complet de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. La stabilirea stagiului complet de cotizare se iau în considerare şi perioadele asimilate în care persoana s-a aflat într-una dintre situaţiile:
– a obţinut diplomă de licenţă, diplomă de master sau diploma de doctor. Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de acelaşi nivel, beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de acelaşi nivel, la alegere
– a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat
– a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006, de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii
– a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale
– a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani
– e beneficiara Decretului-lege nr. 118/1990, potrivit căruia perioada de după data de 6 martie 1945, în care persoana a executat o pedeapsă privativă de libertate pe motive politice, a fost internată într-un spital de psihiatrie pe motive politice, ori a fost strămutată într-o altă localitate din aceleaşi raţiuni e recunoscută ca vechime în muncă
– a realizat perioade necontributive care au constituit vechime în muncă, în baza legislaţiei în vigoare până la data de 1 aprilie 2001.
Perioadele prevăzute mai sus se valorifică ca perioadă asimilată numai în situaţia în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condiţiile legii.
Stagiul de cotizare se certifică, la cererea asiguratului sistemului public de pensii, de către Casele Teritoriale de Pensii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.