Servicii de terapie inedite în Maramureş: Afecţiuni remediate prin desen, pictură ori muzică

0
619

Începând cu acest an, asociaţia ART-M Maramureş oferă publicului larg servicii de art-terapie organizate atât în atelierul din Baia Mare, cât şi în centrele sociale sau casele de tip familial. Astfel, şedinţele – susţinute de artistul plastic Adrian Negrea, art-terapeut în formare la Philosophic Therapy Center din Italia – îmbină modalităţile de exprimare artistico-plastice şi muzicale în scopuri terapeutice. Spectrul de aplicare a terapiei artistice este destul de larg, pornind de la depresie, anxietate, tulburare de deficit de atenţie şi hiperactivitate (ADHD) ori autism până la boli degenerative, precum: Alzheimer, Parkinson sau schizofrenie.

• Activitate începută la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

Reporter: În cadrul asociaţiei ART-M Maramureş, oferiţi şi servicii de art-terapie. Ce presupun acestea?
Adrian NEGREA: Da, pe lângă latura educaţională, înţeleasă prin cursurile de pictură şi pian, de anul acesta oferim şi servicii de art-terapie sub formă de şedinţe art-terapeutice, organizate atât în atelierul nostru din Baia Mare, cât şi la centrele sociale sau casele de tip familial.
R.: Sunteţi singura asociaţie din judeţul nostru care furnizează asemenea servicii?
A.N.: Nu cunosc vreo altă asociaţie sau instituţie să furnizeze servicii de art-terapie cu personal specializat pe acest segment. Practic, noi am început activitatea de art-terapie încă din anul 2016, deci de doi ani, la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic, şi până anul acesta activitatea noastră a fost concentrată doar pe protocoalele dintre noi şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş şi Spitalul de Psihiatrie din Cavnic. Doar de anul acesta serviciile noastre de art-terapie sunt deschise şi către publicul larg.
R.: Cum se desfăşoară şedinţele şi care sunt modalităţile de lucru?
A.N.: Practic, şedinţele de art-terapie oferite de noi îmbină modalităţile de exprimare artistico-plastice şi muzicale în scopuri terapeutice. Se lucrează atât după teme date, în vederea de a facilita exprimarea subiectivă a clientului (cu scop de diagnoză), cât şi prin stimularea temelor libere, bineînţeles prin respectarea, de către art-terapeut, a unui set de reguli psiho-pedagogice specifice art-terapiei.

• „Art-terapia încetineşte sau stagnează manifestările sindroamelor Alzheimer şi Parkinson”

R.: Ce fel de afecţiuni pot fi remediate printr-o astfel de terapie? În ce stadiu trebuie să fie ele diagnosticate?
A.N.: Spectrul de aplicare a art-terapiei este destul de larg, pornind de la depresie, anxietate, ADHD, autism până la boli degenerative gen: Alzheimer, Parkinson, schizofrenie. Intervenţia art-terapeutică poate fi făcută în orice stadiu al bolii cu precizarea că, în cazurile severe, art-terapia are rol complementar.
R.: Cine poate participa la astfel de şedinţe: copii, tineri, adulţi, oameni în vârstă? De la ce vârstă e recomandată art-terapia?
A.N.: Participarea la astfel de şedinţe nu are limită de vârstă atât cât motricitatea clientului este una bună pentru a putea lucra cu ustensile de desen şi pictură sau de a cânta la un instrument muzical. Orientativ, în rândul copiilor, vârsta minimă este de trei anişori.
R.: Terapia se face atât individual, cât şi în grup?
A.N.: Da, art-terapia se desfăşoară fie individual, fie în grup. Alegerea modului de desfăşurare din acest punct de vedere depinde de starea clientului, de anumiţi indici psiho-personali. Ambele moduri de desfăşurare (individual sau în grup) au plusurile şi minusurile lor.
R.: Care sunt beneficiile terapiei prin artă?
A.N.: Beneficiile sunt multiple. Ne gândim doar la faptul că art-terapia încetineşte sau stagnează manifestările sindroamelor Alzheimer şi Parkinson, că înlătură depresia, echilibrează persoana cu tulburări comportamentale, psihice, ajută la tratarea adicţiilor. Toate acestea sunt completate de starea de bine şi de creşterea calităţii mentale a vieţii.

• Şedinţe gratuite pentru cazurile sociale grave

R.: Prin ce diferă art-terapia de alte tipuri de servicii terapeutice?
A.N.: Faţă de alte terapii, art-terapia e accesibilă mai multor tipuri de pacienţi/clienţi şi poate fi continuată, la un moment dat, şi acasă, de către client.
R.: În ce condiţii, în cadrul asociaţiei dumneavoastră, se poate beneficia în mod gratuit de astfel de şedinţe de terapie?
A.N.: Pe lângă parteneriatele noastre de voluntariat cu instituţiile mai sus-amintite, pot beneficia de şedinţele noastre, în mod gratuit, cazurile sociale grave, cu acte doveditoare (cupon de pensie, adeverinţă de venit etc.).
R.: Cine sunt specialiştii asociaţiei ART-M Maramureş şi unde au obţinut o astfel de perfecţionare?
A.N.: Specialistul sunt chiar eu, Adrian Negrea, preşedintele Asociaţiei Culturale ART-M, licenţiat în arte-plastice la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, promoţia 2011, actualmente în anul doi de formare în art-terapie prin intermediul asociaţiei italiene de art-terapie şi consiliere filosofică „Philosophyc Therapy Center” din Nola, Italia. În România, nu există niciun curs de formare de acest gen.
R.: Care sunt tarifele pentru şedinţele de art-terapie?
A.N.: Pentru şedinţele de grup (maximum 8 persoane), tariful este de 35 lei per şedinţă per persoană. Şedinţa are durata de două ore. Costul unei şedinţe individuale este de 80 de lei. Aceasta are durata de 90 de minute.
R.: Unde vă pot găsi cei interesaţi?
A.N.: Ne puteţi găsi la Atelierul ART-M, situat în Baia Mare, pe strada Avram Iancu nr. 16, etaj 1, în zilele de luni, miercuri şi vineri, între orele 16,30 şi 20,30, pe pagina web www.asociatiaculturalaartm.ro, la e-mailul asociatiaartm@yahoo.com sau la numărul de telefon 0722-340.969.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.