Consiliul Judeţean Maramureş răspunde

0
346

Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public de SC. Victor Construct SRL, cu privire la Contractul de lucrări ”Construire Depozit Ecologic Sârbi”, din cadrul proiectului ”Fazare Proiect Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş”, Consiliul Judeţean Maramureş, în calitate de Beneficiar al Contractului de Finanţare, consideră că se impun câteva precizări după cum urmează:
Corespondenţa transmisă de Victor Construct în numele Asocierii SC Victor Construct SRL şi Antrepriza Montaj Instalaţii SA conţine o serie întreagă de neadevăruri, după cum urmează:
• solicitările de prelungire a duratei contractului de lucrări de construire a depozitului ecologic de la Sârbi nu au venit din partea Beneficiarului, ci din partea Antreprenorului şi în baza revendicărilor formulate de către Asociere. Determinarea duratei de prelungire a contractului s-a făcut după consultarea părţilor, aşa cum prevede sub-clauza 3.5 ”Stabilirea modului de soluţionare”, prin întocmirea unui Raport de către Inginer şi care a stat la baza încheierii celor 6 acte adiţionale de prelungire a duratei de execuţie a lucrărilor. Prin urmare, prelungirile de termen au fost acordate ca o dovadă de bună-credinţă din partea Beneficiarului, tocmai pentru a da posibilitatea Antreprenorului să finalizeze proiectul, dovedind incapacitatea de execuţie a acestuia;
• referitor la faptul că ”proiectul tehnic şi locaţia aleasă s-au dovedit a avea deficienţe majore” precizăm că, în conformitate cu prevederile contractuale, subclauza 4.10 Informaţii despre şantier, Antreprenorul ”a inspectat şi examinat Şantierul înainte de depunerea ofertei şi a fost satisfăcut de toate aspectele relevante, inclusiv următoarele (fără a se limita la acestea)
• forma şi natura Şantierului, inclusiv condiţiile subterane
• condiţiile hidrologice şi climaterice
• volumul şi natura activităţii şi Bunurilor necesare pentru execuţia şi terminarea lucrărilor şi remedierea oricăror defecţiuni”
Referitor la afirmaţia potrivit căreia ”proiectul tehnic a fost TOTAL GREŞIT”, menţionăm faptul că acesta a fost verificat de verificatori atestaţi, însuşit de către Antreprenor prin oferta depusă şi semnarea contractului. Mai mult, în perioada de mobilizare, Antreprenorul avea obligaţia şi dreptul de a examina proiectul tehnic şi de a face eventuale observaţii şi/sau completări la acesta, fapt care nu s-a produs.
Referitor la susţinerea că ”licitaţia privind proiectarea lucrării a fost câştigată de o firmă de proiectare anonimă din Italia” precizăm următoarele:
• Proiectul tehnic aferent investiţiei Depozit ecologic Sârbi a fost realizat de către Asocierea SC EXE COMPANY.RO SRL cu EXE SRL acestea fiind filiale ale EXE Italia, companie ale cărei proiecte realizate pot fi vizualizate accesând link-ul http://www.exeitaly.it/content/view/79/145/lang,en/
• Proiectul tehnic a fost elaborat în baza Contractului de servicii nr. 5104/08.08.2013 în valoare de 210.450,32 lei inclusiv TVA, suma încasată de prestator fiind de 175.547,81 lei inclusiv TVA.
• Asocierea SC EXE COMPANY.RO SRL cu EXE SRL în baza contractului de servicii nr. 6600/19.09.2014 a asigurat serviciile de asistenţă tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuţie a lucrărilor de construcţii cu o valoare de 957.807,41 lei la care se adaugă TVA-ul aferent, suma încasată de prestator fiind de 604.268,69 lei inclusiv TVA.
Cu privire la afirmaţia că proiectantul iniţial a abandonat lucrarea, se impune să precizăm că aceasta e eronată, întrucât SC Victor Construct SRL vorbeşte despre contractul de asistenţă tehnică din partea proiectantului, altul decât cel de proiectare, iar finalizarea contractului a avut loc ca urmare a ajungerii la termen a duratei contractului. Proiectantul iniţial ”nu a abandonat proiectul”, acesta îndeplinindu-şi toate obligaţiile prevăzute în Legea 10 privind calitatea în construcţii.
Pe de altă parte, în conformitate cu prevederile contractuale, Antreprenorul avea posibilitatea de a proiecta atât lucrări temporare cât şi permanente, aşa că lipsa asistenţei tehnice nu poate fi considerată motiv de încetinire a ritmului de execuţiei a lucrărilor, respectiv de nerespectare a graficului de execuţie ofertat de către Antreprenor. (va urma)

JUDEŢUL MARAMUREŞ
Preşedinte, Gabriel Valer ZETEA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.