Volumul 8 „Cultură și Civilizație la Săliștea de Sus”

0
132

Au apărut, într-o carte de 300 de pagini, lucrările prezentate în cadrul Simpozionului „Cultură și Civilizație la Săliștea de Sus”.
Acad. Ionel-Valentin Vlad (1943-2017) publică articolul „Laserii – 50 de ani de prezență în viața noastră”. Mărturisirile regretatului om de știință sunt emoționante, s-a întors la originile părinților săi cu rădăcini în Borșa și Săliște.
Acad Alexandru Surdu scrie despre supraviețuirea prin tradiție, iar dr. Eduard Nemeth despre „Dacii între istorie și pseudoistorie”. Istoria și genealogia familiei nobile Iuga de Săliște în secolele XIV-XVI este publicată de Bogdana Bianca Elena Iuga, studentă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Drd. Emilia Mățan Dragoste disertează despre Cărțile de cult din biserica Nistoreștilor de la începutul secolului XX. Despre Petrovai de Petrova scrie profesorul dr. Ion Petrovai. Academicianul Emil Burzo consemnează cei 125 de ani de la prezentarea Memorandumului Curții Imperiale de la Viena (printre cei 25 de membri ai comitetului care au redactat Memorandumul, se afla și Gavril Man de Boiereni).
Dr. Mihai Dăncuș scrie despre Casa Lazăr din Giulești, monument de arhitectură și monument al unirii Maramureșului cu țara. Protocolul Reuniunii Învățătorilor români greco-catolici din 29 mai 1890, din Săliștea de Sus, este analizat de prof. Mihaela Cristina Gherheș. Prof. univ. dr. George Achim ne prezintă memorii legate de Primul Război Mondial: Ilie Lazăr, născut în Giulești, și Mihai Dan, din dreapta Tisei. Dr. Victor Bârsan, în eseul Războiul de reîntregire în însemnările elevului Grigore Moisil, ne prezintă secvențe din Primul Război Mondial notate de Grigore Moisil, pe atunci elev, viitorul matematician având rădăcini în Năsăud, vicarul episcop greco-catolic de Rodna Grigore Moisil (1816-1891) fiind străbunicul său. Dr. Ilie Gherheș abordează tema drapelelor Marii Uniri. Prof. univ. dr. Nicolae Iuga analizează consecințele europene ale războiului dintre România și Ungaria din vara anului 1919. Bela Kun a încercat și a reușit, pentru o vreme, să transforme Ungaria în „republică” sovietică, atrăgând de partea sa și „divizia secuiască” din Transilvania. Despre problemele învățământului preuniversitar în perioada interbelică scrie Elisabeta Faiciuc. Dr. Maria Meze ne prezintă aspecte din activitatea asociațiilor intelectualilor români din Maramureșul interbelic. De cultura populară se ocupă etnologul Pamfil Bilțiu. Filosoful Sandu Frunză analizează misterul cărților pornind de la un text de Moshe Idel. Activismul brandurilor este studiat de dr. Iulia Grad. Vizita patriarhului Kiril la București și anexele de putere ale ortodoxiei îl preocupă pe dr. Dan Dungaciu. Prof. univ. dr. Petru Dunca apreciază raportul dintre societatea civilă și puterea politică între 1990 și 2012. Prof. dr. Vasile Iuga ne prezintă resorturile și pericolele populismului. Geopolitica alimentării cu gaze a Europei este prezentată de dr. ing. Timur Chiș. Jeannifer Amenet-Nemeth publică în limba engleză un articol despre tratatele dintre India și guvernul Statelor Unite. Dr. Dumitru Loșonți publică note de toponimie maramureșeană. Numele de familie care se referă la floră și la faună în toponimia maramureșeană sunt abordate de către dr. Adelina Emilia Mihai. Prof. Simion Iuga scrie despre viața maramureșeanului Grigore Vlad, dedicată activității sportive. Dealurile și depresiunile Maramureșului cu andezitul din Dealul Cetățuia sunt în atenția drd. Vasile Timur Chiș.
Capitolul „In memoriam” ni-i evocă pe Ion Burnar (1947-2010), Gheorghe Șișeștean (1954-2012), Marian Nicolae Tomi (1950-2013), Ioan Godea (1943-2014), Ionel-Valentin Vlad (1943-2017), Adrian Rezeanu (1949-2017), Dumitru Iuga (1942-2017). Cu Arhiva foto se încheie volumul 8 dedicat Simpozionului de la Săliștea de Sus, 2017, apărut la Editura Risoprint Cluj-Napoca, în 2018, cu o copertă realizată de Simion Iuga. Arhiva foto este asigurată de Ioan Vlad, Ioan Iuga și Aurel Ghilezan. Ediția este îngrijită de Simion Iuga și Simion Bogîldea și a apărut cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei orașului Săliș­tea de Sus. (Ș.J.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.