La Tg. Lăpuş, s-a inaugurat noul sediu „Serviciu Escala România”

0
355

În data de 23 octombrie 2018, în localitatea Borcut – Tg. Lăpuş, a fost inaugurat noul sediu „Serviciu Escala România – Association Meusienne pour la Sauvegarde de l`Enfance de l`Adolescence et des Adultes”, mai pe scurt AMSEAA. Centrul a fost înfiinţat în anul 2011 şi a avut ca locaţie, timp de 7 ani, în clădirea UAMS (Unitatea de Asistenţă Medico-Socială).

„Anul trecut, Daniele Boinette, preşedintele AMSEAA din Franţa, ne-a rugat să găsim un spaţiu adecvat pentru noul sediu şi condiţia principală a fost să fie în mediul rural. Am găsit această locaţie în satul Borcut, care aparţine de oraşul Tg. Lăpuş, şi vreau să subliniez că absolut toate cheltuielile, achiziţia de teren, construcţii, salariile educatorilor, sunt suportate de statul francez” – a punctat Mitru Leşe, primarul oraşului Tg. Lăpuş.
Adolescenţii provin din familii franceze cu probleme, dezbinate, şi se urmăreşte o educaţie preventivă, ajutându-i să-şi croiască un nou drum în viaţă. Au între 12 şi 14 ani şi sunt instruiţi de 10 educatori români, buni vorbitori de limba franceză. Tinerii francezi urmează un stagiu de pregătire de câteva luni în centrul AMSEAA din Borcut, după care se întorc în Franţa, unde continuă pregătirea, într-un centru asemănător celui din Borcut.
La tăierea panglicii, au fost prezente peste 30 de persoane din Franţa şi România, alături de Daniele Boinette – preşedinte AMSEAA Franţa; Jean Claude Pissenem – preşedinte AMSEAA România; Mitru Leşe – vicepreşedinte AMSEAA România; Bruno Larcher – director general AMSEAA Franţa; Thierry Lucquin – director financiar AMSEAA Franţa.
„În cei opt ani de când colaborăm cu serviciul francez, relaţiile au fost bune, iar tinerii francezi, în cele câteva luni de stagiu la noi, se simt minunat, unii chiar îndrăgind meseria de pompier sau poliţist, ori îşi dezvoltă înclinaţia spre unele meserii pe care promit că le vor urma în viaţă” – ne spune Vasile Kraus, viceprimar al oraşului Tg. Lăpuş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.