“Ani de viaţă pentru viaţă” de Felix Marian

0
211

Joi, 25 octombrie 2018, în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, în prezenţa unui numeros auditoriu, format în principal din medici şi farmacişti, a avut loc lansarea cărţii „Ani de viaţă pentru viaţă”, scrisă de dr. Felix Marian, redactor-şef al revistei „Maramureşul Medical” şi preşedinte al Asociaţiei Medicilor Pensionari din Maramureş.
Moderatorul manifestării a fost prof. dr. Teodor Ardelean, directorul bibliotecii, care a spus: „Medicii reprezintă a doua armată a României, armata salvării de vieţi omeneşti!” Dr. Felix Marian se află la a cincea sa carte, fiind printre puţinii medici maramureşeni contemporani care scriu şi publică. Cea dea cincea carte cinsteşte memoria celor care au fost şi este un elogiu pentru acei care duc pe mai departe tradiţia înaintaşilor. Este o lucrare de referinţă pentru nord-vestul României, un volum de interes documentar, pentru cei dornici să cunoască aspecte din trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat al medicinii şi farmaceuticii din acest colţ de ţară. Cunoaşterea vieţii şi activităţii ”oamenilor în alb” este necesară şi utilă pentru cei ce lucrează în domeniu, cât şi pentru istorici şi cercetători, fapt confirmat prin prezenţa acestora la eveniment. Cartea cuprinde biografiile profesionale ale unui număr de 113 medici şi 17 farmacişti. Volumul are 280 de pagini. Directorul Editurii Eurotip Baia Mare, Pamfil Godja, a fost prezent pentru a asculta părerile celor care s-a referit la această lucrare tipografică.
Au luat cuvântul: conf. univ. dr. Florian Roatiş, dr. Coriolan Pop (A.C. Helcor Baia Mare, unitate de elită a industriei farmaceutice), lect. univ. dr. Mirica Pop, farm. Zamfir Adoreanu, ec. Gheorghe Opriş, prof. Dan V. Achim. Dr. Felix Marian a ţinut să amintească faptul că „Maramureşul a dat ţării şi lumii de-a lungul secolelor numeroşi medici şi farmacişti de renume, născuţi pe aceste meleaguri, care au activat aici sau au urmat diferite etape ale şcolarizării lor”, considerând prezenţa lor onorantă să fie menţionată în această carte.
Prof. dr. Gheorghe Bilaşcu, fiu de ţărani din Petrova, a fondat învăţământul stomatologic românesc, Florian Ulmeanu din Ulmeni-Sălaj a fost precursorul medicinei sportive din ţara noastră. Dezideriu Duma din Tăuţii de Sus a fost un valoros reprezentant al neurologiei româneşti. Leon Prodan din Copalnic Mănăştur, profesor de Medicina Muncii. Ioan Prodan, reprezentant de seamă al şcolii româneşti de igienă. Iuliu Orient, medic şi farmacolog, creatorul Muzeului de Istoria Farmaciei din Cluj. Nicolaie Gherghulescu s-a născut pe Valea Izei, la Şieu, a fost specialist ortoped la Clinica din Cluj. Dr. Felix Marian, autorul cărţii, n-a uitat să scoată în evidenţă aportul medicilor maramureşeni la realizarea Marii Unirii din 1918.
Felix Marian s-a născut la 23 noiembrie 1935, în Cluj. După absolvirea şcolii primare şi a cursurilor Liceului „Gheorghe Şincai” din Baia Mare, a urmat Institutul de Medicină şi Farmacie Cluj. Din 1961, a fost medic la Circumscripţia sanitară din comuna Groşi (5 ani), apoi a devenit specialist de medicina muncii, medic primar şi a deţinut funcţii la Inspectoratul de Poliţie Sanitară şi Medicină Preventivă Maramureş.

ing. Lazăr – Aurel PANTEA, Baia Mare

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.