Maramureşenii, sfătuiţi să nu taie porcii

0
297

• În situaţii extreme, carnea din congelator… la control

Maramureşenii sunt atenţionaţi să nu mai sacrifice pe capete, porcii din gospodărie, din cauza confirmării pestei porcine în judeţ. Oficialii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş (DSVSA) au arătat că, în cazul în care se semnalează o situaţie extremă, ei vor ajunge să ridice inclusiv carnea de porc contaminată din congelatoarele oamenilor.

În 40 de zile, focarele de pestă porcină din judeţ ar urma să fie închise. Asta în cazul în care maramureşenii vor respecta regulile stabilite de autorităţi. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş (DSVSA) au arătat că în acest moment există 3 focare de pestă porcină africană la nivelul Maramureşului, din care 2 sunt în Ieud, iar unul în Onceşti. În continuare se fac monitorizări la “toate exploataţiile unde porcii trăiesc să nu cumva să ne trezim că boala s-a dus şi în alte direcţii”, a punctat directorul adjunct al DSVSA Maramureş, Vasile Pop.

Vasile Pop, director adjunct DSVSA Maramureş

El recomandă maramureşenilor să nu intre în panică şi să nu mai sacrifice porcii din gospodării pentru că nu este cazul. “Pe Vadu Izei au ajuns să sacrifice porci doar din cauză că au auzit de pestă în Ieud. În acest moment, în Maramureş pentru simplul fapt că boala a fost adusă dintr-o zonă contaminată şi ancheta epidemiologică ne confirmă acest fapt nu e cazul să ucidem preventiv niciun porc în aceste localităţi. Nu este un motiv ca oamenii să-şi taie acum porcii şi să-i mănânce congelaţi de Crăciun. Am prefera să mâncăm porci proaspeţi. Dacă ar fi să fie congelat în congelator, într-o situaţie extremă colectăm tot pentru că există riscul ca aceste pungi cu carne să ia drumul Occidentului sau a altor judeţe şi prin simpla atingere unde porcii nu sunt contaminaţi să se transmită boala. Toată carnea e contaminată în cazul în care un porc e bolnav şi nu raportăm semnele medicului veterinar”, a precizat Vasile Pop.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.