Liceul din Şomcuta Mare, beneficiar al proiectului „Energie în şcolile copilăriei“

0
479

Liceul Teoretic „Ioan Buteanu“ din Şomcuta Mare se numără printre cei 10 beneficiari din ţară ai proiectului „Energie în şcolile copilăriei” desfăşurat în perioada aprilie – octombrie de către compania E.ON. Proiectul a fost dedicat îmbunătăţirii condiţiilor de studiu şi eficientizării consumului de energie prin iluminarea bazată pe tehnologie LED a sălilor de clasă.

• 6.000 de corpuri de iluminat şi 15.000 de tuburi LED

Datorită acestui proiect, peste 10.000 de elevi şi profesori din 10 şcoli şi licee din judeţele: Timiş, Hunedoara, Sibiu, Harghita, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Bacău, Iaşi, Botoşani şi Vaslui beneficiază, în noul an şcolar, de condiţii de studiu mai bune. Proiectul din acest an a însemnat achiziţia şi montarea a circa 6.000 de corpuri de iluminat şi a 15.000 de tuburi LED, efortul investiţional al companiei E.ON fiind estimat la 650.000 euro. Corpurile de iluminat cu tehnologie LED aduc o economie de electricitate pentru iluminat de până la 80% comparativ cu cele clasice, conform producătorilor, ceea ce se va traduce, pentru beneficiari, prin facturi mai mici pentru energia electrică. Beneficiile noilor corpuri de iluminat nu se opresc la un consum sensibil mai scăzut, iluminatul cu LED având o durată de viaţă de câteva ori mai mare faţă de sistemele clasice, între 50.000 şi 100.000 de ore de funcţionare, şi o luminozitate superioară, respectiv 98% din cea naturală. Un alt aspect important al utilizării tehnologiei LED, mai ales pentru elevi, este faptul că aceasta este mai sănătoasă, de exemplu nu apar fluctuaţii. Studiul la o lumină improprie poate cauza tensionarea ochilor şi dureri de cap.

• „Sperăm că, astfel, vom contribui la creşterea performanţelor şcolare”

“Îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a lecţiilor pentru copii într-o manieră sustenabilă, ajutând şi la o reducere a consumului destinat iluminatului spaţiilor de studiu, dar şi a emisiilor de CO2, este un bun exemplu al modului în care ne dorim să ne implicăm în domeniul educaţiei, şi nu numai. Sperăm că, astfel, vom contribui la creşterea performanţelor şcolare şi la transformarea sălilor de curs în locuri mult mai prietenoase”, a declarat Dan Morari, director general adjunct al E.ON România. Proiectul, desfăşurat anul acesta în perioada aprilie – octombrie, s-a finalizat marţi, 30 octombrie, iar printre beneficiari se află şi Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” din Şomcuta Mare. „Dorim să vă adresăm cuvinte de sinceră mulţumire pentru faptul că aţi adus o lumină nouă în şcolile noastre, o lumină albă, frumoasă, confortabilă care ne creează o stare de bine şi sperăm să ne lumineze mintea şi sufletul pentru a putea atinge noi standarde de performanţă”, a declarat Corina Sandu Muntean, directorul instituţiei. „Energie în şcolile copilăriei” a debutat în anul 2012, iar de atunci, an de an, au fost montate 27.500 de corpuri de iluminat şi 67.000 de tuburi economice şi cu LED, suma investită de companie în acest proiect fiind de aproape trei milioane de euro. Proiectul a fost implementat în 54 de unităţi de învăţământ din 16 judeţe din ţară, din mediul rural şi urban, peste 35.000 de elevi şi cadre didactice fiind beneficiari direcţi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.