Deputatul Duruş cere votarea proiectului USR de abrogare şi plafonare a pensiilor speciale

0
52

• 100.000 de pensii speciale = 4.000.000 de pensii ale românilor de rând

Înainte de intrarea în dezbatere în plenul celor două camere a proiectului Legii Pensiilor, deputatul USR de Maramureş, Vlad Emanuel Duruş, a făcut o interpelare către Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. Intervenţia deputatului a pornit de la păstrarea în lege a conceptului de „pensie specială” şi a privilegiilor pe care le aduce o astfel de reglementare care nu respectă principiul contributivităţii.
Duruş a amintit în interpelare de pensiile speciale ale aleşilor, categorie de pensii pe care PSD-ALDE încearcă cu obstinaţie să o menţină. Apoi, de anomalia care se creează în momentul în care unele persoane pot să cumuleze mai multe pensii speciale – cazul Valer Dorneanu cu 4 asemenea drepturi încasate – sau cel al avocatului poporului, care printr-o lege susţinută de PSD-ALDE primeşte indemnizaţie plus pensie specială.
„Avem categorii de beneficiari de pensii speciale care au ajuns să ia o pensie mai mare decât salariul pe care l-au avut în luna dinaintea pensionării. Conform datelor oficiale, România a avut în plată, în primele 6 luni din 2018, 148.000 de pensii speciale. Bugetul a plătit în această perioadă 3,86 miliarde de lei. Raportându-ne la aceeaşi perioadă din 2017, pensiile speciale au crescut cu 19%. Această cifră de creştere arată că discrepanţa între posesorii de pensii speciale şi cei cu pensii normale s-a adâncit. Aţi creat un sistem de injustiţie socială. Aţi făcut-o parşiv, oferind facilităţi la pensionare unor categorii de persoane ca să destabilizaţi sistemul juridic, i-aţi acordat cumul de pensie cu indemnizaţie avocatului poporului, aţi introdus pensii speciale pentru aleşii locali, în locul unei alte formule corecte, bazată pe contributivitate”, a arătat Duruş în interpelare.
USR a fost singurul partid care a depus o propunere legislativă de abrogare a unor categorii de pensii speciale şi de limitare a altora. PSD-ALDE şi UDMR au respins această lege în Senat. Pentru 100.000 de pensii speciale statul plăteşte cât pentru 4.000.000 de pensii ale românilor de rînd.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.