Fii preventiv, alege siguranţa!

0
62

– mesajul transmis de poliţişti elevilor din Fărcaşa –

În centrul activităţilor preventive pe care poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi le programează săptămânal se află copiii. Poliţiştii intră în universul lor, oferindu-le una dintre cele mai importante lecţii despre siguranţa personală.
Recomandările preventive au ajuns şi la elevii care frecventează şcoala din localitatea Fărcaşa. Pentru că indiferent de vârstă, unele reguli trebuie cunoscute şi respectate, un specialist din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş le-a explicat elevilor aspecte privind răspunderea penală a minorilor. Au fost abordate, de asemenea, teme privind circumstanţele producerii accidentelor rutiere, factorii favorizanţi ai victimizării şi capcanele mediului online.
Totodată, poliţiştii au insistat asupra importanţei protecţiei personale şi asupra felului în care trebuie să acţioneze în anumite situaţii de risc, recomandându-le elevilor să nu încerce să-şi rezolve singuri problemele, pentru că s-ar putea să nu ia decizia corectă!
Este foarte important ca, atunci când consideră că au probleme, elevii să apeleze la consilierul şcolar, la un profesor, la părinţi sau poliţişti!
Sfaturile din partea poliţiei au fost completate de cele ale unui specialist din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Maramureş. În cadrul proiectului „Tutunul şi alcoolul sunt tot droguri”, acesta le-a subliniat elevilor aspecte importante legate de consumul de tutun şi alcool, accentuând riscurile pe care şi le asumă minorii care fac astfel de alegeri.
Prin prezentarea unor tematici specifice vârstei lor, prin abordările şi discuţiile purtate au fost generate întrebări ale căror răspunsuri au avut menirea de a-i responsabiliza pe elevi.

Combaterea produselor contrafăcute: Peste 2.000 de articole vestimentare confiscate

În perioada 7-8 noiembrie, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu poliţişti din Sighetu Marmaţiei, au acţionat pentru prevenirea şi combaterea comerţului ilicit cu obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte contrafăcute.
În urma verificărilor efectuate la o societate comercială, cu sediul în comuna Moisei, poliţiştii au identificat peste 2.000 de articole vestimentare, încălţăminte şi accesorii, aparţinând unor mărci de renume, pentru care nu au putut fi prezentate certificate de conformitate sau licenţe de comercializare care să ateste şi să permită comercializarea acestora.
Întrucât există suspiciuni cu privire la caracterul original al articolelor depistate, poliţiştii au dispus măsura indisponibilizării şi ridicării acestora până la finalizarea cercetărilor. Valoarea produselor depăşeşte suma de 107.000 lei.
Sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus, poliţiştii continuă cercetările în cazul celor 21 de infracţiuni constatate, de punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, urmând ca la finalizarea lor să dispună măsuri legale.

Dovezi de moralitate şi spirit civic: Doi bărbaţi au predat poliţiei portofelele găsite

Pe principiul că banii nemunciţi sau bunurile găsite nu aduc noroc, doi cetăţeni au predat poliţiştilor portofelele pe care le-au găsit. Corectitudinea lor şi spiritul civic sunt apreciate în mod deosebit de oamenii legii, care încurajează astfel de gesturi.
• Un tânăr, de 22 de ani, s-a prezentat, joi, la sediul Poliţiei oraşului Tăuţii Măgherăuş, pentru a preda un portofel găsit într-un centru comercial din Baia Mare. Tânărul a empatizat cu persoana care şi l-a pierdut şi a ales să procedeze corect. Pe lângă trei inele, în portofel se afla şi cartea de identitate a unei tinere, de 18 ani, domiciliată în Tăuţii Măgherăuş. Astfel, tânărul s-a prezentat la sediul poliţiei din oraş, unde a predat bunul găsit.
• Tot joi, poliţiştii care desfăşurau activităţi de supraveghere a traficului rutier, la intrare în Tăuţii Măgherăuş, au fost abordaţi de un bărbat, care le-a predat un portofel ce conţinea o sumă de bani, găsit în acea zonă. Poliţiştii urmează să facă verificări în vederea identificării proprietarului, astfel încât portofelul să ajungă în posesia persoanei care l-a pierdut.
Cei doi bărbaţi au ales varianta morală şi în acelaşi timp legală, de a preda poliţiei bunurile găsite. Poliţiştii le mulţumesc pentru onestitate, pentru implicarea şi interesul manifestat faţă de un necunoscut. Totodată, pentru că gestul fiecăruia dintre ei constituie un exemplu pentru comunitate, în semn de apreciere ambii vor primi din partea conducerii IPJ Maramureş câte o diplomă de merit.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.