Rivalităţi… sindicaliste în Maramureş

0
185

Zilele trecute, a fost anunţată înfiinţarea unui nou sindicat al angajaţilor din învăţământul preuniversitar din Maramureş ca alternativă la cealaltă organizaţie prezentă în judeţul nostru de 28 de ani. Motivele acestui demers ar fi „numeroasele scandaluri şi nemulţumiri generate de cotizaţiile prea mari”, precum şi „lipsa de transparenţă a celuilalt sindicat”. În replică, Sindicatul Liber din Învăţământ (SLI) Maramureş a expus toate beneficiile de care au parte membrii săi, dar şi substratul care stă la baza înfiinţării noii organizaţii.

• 100 de membri în primele 72 de ore

Începând cu data de 19 noiembrie, în Maramureş a fost înfiinţat legal Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar „Spiru Ha­ret” Maramureş, o formaţiune sindicală afiliată Federaţiei Naţionale „Spiru Haret” care va reprezenta doar interesele membrilor. Preşedintele noului sindicat este Daniel Florin Pop, iar în cele 72 de ore de la apariţie, aproximativ 100 de angajaţi din sistemul de învăţământ maramureşean (învăţători, profesori, dar şi personal auxiliar şi nedidactic) au semnat adeziuni. „Dascălii maramureşeni au, de câteva zile, o alternativă la vechiul sindicat din învăţământ. Numeroasele scandaluri şi nemulţumiri generate de cotizaţiile prea mari, dar şi de lipsa de transparenţă a celuilalt sindicat din Maramureş au determinat apariţia unui nou sindicat (…) Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar „Spiru Haret” Maramureş va fi reprezentat la Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, în fiecare unitate de învăţământ din judeţ, dar şi la Instituţia Prefectului”, a anunţat Daniel Florin Pop, liderul acestui sindicat adăugând faptul că această organizaţie „este o alternativă nouă în judeţul Maramureş pentru toţi cei care lucrează în învăţământul preuniversitar”.

• SLI Maramureş, implicat în acţiuni revendicative pe plan local şi naţional

În replică, SLI Maramureş subliniază că, de 28 de ani, a apărat drepturile salariaţilor din învăţământ şi a luptat pentru aplicarea, respectarea şi modificarea legislaţiei în favoarea acestora. „De la înfiinţare, din 1990, sindicatul învăţământului maramureşean s-a implicat în acţiuni revendicative pe plan local şi naţional şi în activităţi care ne-au individualizat în sfera sindicală. Amintim iniţierea unor procese pentru recuperarea drepturilor salariale, legitimaţii pentru membrii – în baza cărora beneficiază de o serie de facilităţi, buletinul informativ Jurnal sindical, site, crearea unui program social şi a unui patrimoniu (sediu propriu şi Hotelul Eurosind din Ocna Şugatag), Centru de Formare Profesională, parteneriate şi proiecte etc. Toate acestea s-au creat în timp, în urma hotărârilor Colegiului Liderilor şi au presupus multă muncă, dar şi experienţă”, a punctat prof. Ioana Petreuş, preşedintele SLI Maramureş.

• „Scandalurile de care se vorbeşte au început o dată cu candidatura iniţiatorului noului sindicat la funcţia de membru al Biroului Operativ”

Prof. Ioana Petreuş, preşedintele SLI Maramureş

Totodată, reprezentanţii SLI Maramureş informează că iniţiatorul noului sindicat a fost membru al Colegiului Liderilor al SLI Maramureş până în anul 2017. „În tot acest timp, nu au fost semnalate lipsa de transparenţă, cotizaţia prea mare (noul sindicat îşi propune să reţină aceeaşi cotizaţie ca SLI Maramureş!) ori nereguli în raportul Comisiei de Cenzori. Conform Statutului SLI Maramureş, cotizaţia sindicală o hotărăsc membrii Conferinţei Judeţene, prin vot liber exprimat. În ceea ce priveşte nemulţumirile membrilor de sindicat, acestea au legătură cu subfinanţarea şi birocraţia sistemului, cu salarizarea, cu acordarea sporurilor, cu neplata hotărârilor judecătoreşti, cu îngrădirea dreptului de a face grevă etc. Scandalurile de care se vorbeşte au început o dată cu candidatura iniţiatorului noului sindicat la funcţia de membru al Biroului Operativ, cu dorinţa de a reprezenta personalul auxiliar din judeţ. Deoarece personalul auxiliar a ales să fie reprezentat de o altă persoană, domnul şi-a manifestat supărarea în ziarul al cărui proprietar este prin articole denigratoare, pe rolul instanţei aflându-se în acest sens un proces pentru daune morale. De asemenea, menţionăm că, în ultimul an, Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş a mai avut două procese în instanţă cu domnul Pop Daniel pe care le-a câştigat. Unul dintre ele avea ca speţă chiar înfiinţarea unui alt sindicat”, a mai declarat prof. Ioana Petreuş, preşedintele SLI Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.