Un tânăr băimărean scrie o lucrare inedită despre viaţa rromilor

0
520

Vladimir Bardai, un tânăr rrom doctorand din Baia Mare, munceşte de ceva vreme la o inedită lucrare despre viaţa rromilor în trecut şi prezent. Documentarea intensă, planificată pentru cel puţin încă trei ani, este făcută atât în comunităţi rrome din Maramureş, cât şi în grupări ale acestei etnii din ţară.

• Cercetarea implică şi o posibilă călătorie în India

Lucrarea de cercetare a tânărului Vladimir Bardai se concentrează, aşadar, pe relevarea vieţii şi istoriei rromilor, culturii, dogmelor şi paradigmelor ce definesc existenţa acestor comunităţi etnice în spaţiul românesc. În esenţă, cercetarea va evidenţia o paralelă a istoriei şi culturii rrome în comunitatea tradiţională versus comunitatea modernă. „Am fost determinat să încep o astfel de cercetare de faptul că sunt puţine cercetări specifice pe comunităţile maramureşene în zona de tradiţii şi cultură rromă. La nivel naţional şi internaţional, există lucrări care abordează tematica rromilor, dar nu sunt specifice pe discrepanţele între cele două comunităţi (tradiţională şi modernă, n.r.)”, explică Vladimir Bardai. Documentarea făcută de tânărul băimărean este parte a activităţii de voluntariat efectuată de acesta în cadrul asociaţiei „Young Roma” Maramureş. „Nu m-am gândit când va fi gata pentru redactare, dar, cel puţin în următorii trei ani, aceasta (lucrarea, n.r.) se va afla în lucru. Iar lucrarea va fi publicată la momentul potrivit. Până atunci, îmi doresc să mă întorc la origini şi, de aceea, sper să ajung să vizitez India fapt care, probabil, va avea un rol benefic în cercetarea mea. Între timp, documentarea o fac în cadrul muncii mele la asociaţia „Young Roma” Maramureş, în comunităţile rrome de la ni­vel judeţean şi naţional. Astfel, în momentul în care vizitez comunităţile rrome pentru a demara acţiunile stabilite tot îmi fac şi partea de cercetare prin intermediul discuţiilor şi interviurilor cu persoanele vizate din comunitate”, arată Vladimir Bardai. Lucrarea este realizată, totodată, în colaborare cu o personalitate marcantă a municipiului Baia Mare, dar care doreşte să îşi păstreze anonimatul până la momentul oportun.

• „Din ce în ce mai mulţi tineri se înscriu la şcoală conştientizând necesitatea educaţiei”

În comunitatea de etnie rromă din Baia Mare, Vladimir Bardai s-a evidenţiat de mulţi ani atât datorită implicării sale energice în activităţi de voluntariat, cât şi datorită parcursului său educaţional de excepţie. Categoric, este, astfel, un exemplu pentru copiii şi tinerii rromi, fiind etichetat drept un om disciplinat şi vertical. „Puterea exemplului este cea mai puternică armă, tot timpul am fost un exemplu pentru tinerii şi copiii din jurul meu, am fost dat ca model în toate etapele şcolarizării mele, implicit şi pentru comunitatea rromă. Educaţia este elementul fundamental pentru dezvoltarea unui popor. Comunitatea rromă a început, în ultimii cinci ani, să facă progrese remarcabile în ceea ce priveşte educaţia, astfel că din ce în ce mai mulţi tineri se înscriu la şcoală conştientizând necesitatea educaţiei”, concluzionează Vladimir Bardai. Tânărul rrom este absolvent de Inginerie Economică în domeniul Mecanic al Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Inginerie. Din anul 2015, este inginer mecanic la firma SC Ramira SA, în cadrul departamentului tehnic-comercial. În paralel, este doctorand la Inginerie Mecanică, Facultatea de Inginerie a Centrului Universitar Nord din Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.