Licitațiile contestate blochează lucrări de reabilitare a drumurilor județene!

0
138

Consiliul Județean are în derulare mai multe proiecte de reabilitare a drumurilor județene, atât pe fonduri europene, cât și pe fonduri guvernamentale. Din păcate, câteva dintre acestea sunt blocate, deocamdată, din cauza contestațiilor la licitații. Altele însă, sunt încă la faza de licitație, dar cel mai probabil și acestea vor fi contestate după finalizarea procedurilor.

Cum legea în acest domeniu este greoaie și de multe ori încurcă mult derularea unui proiect, Consiliul Județean se vede în imposibilitatea de a da ordinul de începere la mai multe lucrări, deși finanțarea lor este asigurată. În această situație se găsește, spre exemplu, proiectul de reabilitare la Drumul Nordului, sau cel din zona Lăpuș – DJ 109F. Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș, a explicat: „În anul 2016 am început o muncă serioasă la nivelul Consiliului Județean pentru a avea documentații făcute, necesare pentru majoritatea drumurilor județene importante. Județul Maramureș are o rețea de circa 800 km de drum județean din care, din păcate, reabilitați până în urmă cu doi ani, au fost doar 56 km, adică tronsonul Baia Sprie – Bârsana. Astfel, noi am pregătit documentațiile în 2016 și am căutat finanțări. Am observat liniile deschise spre finan­țare. Însă, prin fonduri europene a fost doar varianta prin Programul Operațional Regional – măsura 6.1. Doar aceasta este disponibilă pentru finanțarea reabilitării drumurilor județene.

Conducerea CJ la semnarea contractului de execuţie lucrări pentru DJ 182B - Şomcuta Mare - Remeţi pe Someş
Conducerea CJ la semnarea contractului de execuţie lucrări pentru DJ 182B – Şomcuta Mare – Remeţi pe Someş

Ca instrument de finanțare națională am avut PNDL, etapa I și II. Concret, în anul 2017 au fost depuse spre finanțare cereri, atât pe fonduri europene, cât și pe cele de la Ministerul Dezvoltării. Tot atunci am reușit să semnăm contracte cu finanțare europeană pe Drumul Nordului și contracte cu finanțare națională, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, ambele etape. Absolut toate contractele au fost semnate aici la Consiliul Județean. După semnarea contractelor s-au demarat procedurile de licitație. Au fost trei mari asemenea proceduri, împărțite în două loturi. În ceea ce privește Drumul Nordului, finanțat prin fonduri europene, licitația a fost finalizată luna trecută. Au fost desemnați câștigătorii, dar procedura este contestată în instanță. Referitor la PNDL etapa I, cu cele două componente, DJ 109F – zona Lăpuș, este și el contestat în instanță, iar DJ 182B este, din fericire, finalizată procedura și semnat contractul, de proiectare și execuție a lucrărilor, cu firma câștigătoare. Dacă vorbim de PNDL II, cu cele două componente – drumul județean de pe Valea Izei și cel de pe Valea Ruscovei, procedura este ridicată pe SEAP, validată și deschiderea ofertelor va fi în luna ianuarie. Procedurile de achiziție publică (licitațiile) care încă se derulează în România pentru autoritățile locale sunt însă extrem de greoaie. Am făcut de-a lungul timpului o serie de demersuri pentru ca aceste legi să fie schimbate, simplificate, pentru a putea discuta despre execuție de lucrări și nu doar despre proceduri și contestații care durează la nesfârșit”.
Programul de reabilitare a drumurilor din Maramureș, în cifre, arată astfel: aproximativ 174 km de drumuri județene vor intra în execuție pentru reabilitare, probabil, anul viitor; de asemenea, există finanțări asigurate pentru aceste lucrări de reabilitare, în cuantum de peste 100 milioane de euro.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.