Datini de iarnă la Sighetu Marmației

0
186

Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” a fost una dintre cele mai importante acțiuni din cadrul evenimentului „Crăciun în Maramureș”, ediția a X-a, care s-a desfășurat sub egida Consiliului Județean Maramureș.

Manifestarea a fost găzduită de Primăria Sighetu Marmației și s-a aflat la a 50-a ediție, fiind un prilej de prezentare a datinilor și obiceiurilor străvechi, de valorificare a tot ce are Maramureșul mai trainic și mai autentic. Aflat pe lista evenimentelor culturale prioritare ale CJ Maramureș, pentru buna desfășurare a acestui proiect consilierii județeni au aprobat, în cadrul a două ședințe de plen, suma totală de 79.000 de lei pentru finanțare.
Alături de primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, la eveniment a fost prezenți: prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan; vicepreședintele CJ Maramureș, Ioan Doru Dăncuș; și consilierii județeni Gheorghe Mihai Bîrlea, Doru Orza și Nicolae Mișulec.
„Festivalul datinilor si obiceiurilor de iarnă Marmația a împlinit semicentenarul. Alături de gazda noastră, am tremurat de frig astăzi la Sighet, dar ne-am încălzit sufletele cu obiceiuri și colinde străbune aduse de colindători din Maramureș și din alte județe, precum și din Ucraina”, a declarat vicepreședintele CJ Maramureș, Ioan Doru Dăncuș.
În cadrul Festivalului, au fost prezentate obiceiuri de iarnă, colinde și jocuri cu măști care au loc de la Crăciun și până la Bobotează. Pe lângă reprezentanții satelor și ansamblurile folclorice maramureșene, au fost prezente grupuri din Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea, Oltenia și din Ucraina. Festivalul se desfășoară sub forma unui alai pe străzile orașului Sighetu Marmației. Spre încântarea publicului, dracii și personajele mascate, călăreții și căruțele au dat savoare evenimentului, iar după această paradă, grupurile participante au susținut un spectacol.
În fiecare an, alături de Primăria și Consiliul Local Sighetu Marmației, organizatori sunt și Consiliul Județean Maramureș, plus Casa de Cultură, Muzeul Maramureșului, Școală de Artă “Gheor­ghe Chivu” și Clubul Elevilor, toate din Sighetu Marmației. (A.B.M.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.