„Deschide ușa creștine” la Fărcașa

0
271

Devenită manifestare tradițională, a XII-a ediție a Festivalului de colinde „Deschide ușa creștine” de la Fărcașa a avut loc în 14-16 decembrie 2018. Grupurile de colindători au oferit publicului, venit în fiecare seară în număr mare, spectacole de suflet înainte de Sfintele Sărbători. Prezentat de Adrian Mândru, festivalul a fost deschis de corul comunei Fărcașa, dirijat de prof. dr. Cosmin Lauran, aflat la prima reprezentație după înființare, cu tradiționala colindă „O, ce veste minunată!”

Au evoluat apoi pe scenă: corul ,,Sfântul Ioan Damaschinul” al Facultății de Teologie Ortodoxă Baia Mare, dirijat de pr. prof. dr. Teofil Stan; corul Inspectoratului Județean de Jandarmi „Pintea Viteazul” Maramureș, dirijor pr. Daniel Achim; corul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș, dirijor Nicolae Zola; Grupul unguresc ,,Millenium” al societății Eaton Electro Producție SRL Sîrbi, dirijor Ioan Chira Zah; iar în final, corul societății Eaton Electro Producție SRL Sîrbi, dirijor Ioan Chira Zah.

Evenimentul major al anului 2018, Centenarul Marii Uniri, a fost marcat printr-o alocuțiune rostită de prof. dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, care a arătat importanța majoră pe care a avut-o Unirea de la 1 Decembrie 1918.
Ziua a doua a fost deschisă de Ansamblul de copii ,,Plaiuri Someșene” din Fărcașa, coregraf Amalia Mureșan. Au urmat corul Societății „Urbis” din Baia Mare, dirijor pr. Daniel Achim, și Grupul vocal ,,Select”, condus de Marin Mureșan.
Un eveniment așteptat a fost acordarea titlului de Cetățean de Onoare unor personalități care, prin activitatea lor remarcabilă în domeniul economic și de afaceri, gospodăresc, administrativ, social și comunitar, au contribuit la prosperitatea comunei și la prestigiul acesteia. Primarul comunei Fărcașa, Ioan Stegeran, a înmânat plachetele și diplomele cetățenilor de onoare: ing. Floare Mureșan, viceprimar al comunei de 4 mandate; Viorelia Vele, directoarea Școlii „Lucian Blaga” Fărcașa; Vasile Rus, preot paroh în Parohia ortodoxă Fărcașa; Adeluța Mereuț, administrator al restaurantului Rustik din Fărcașa; Jean Louis Muyard, administrator al societății Ridorail din Buzești și lui Florin Lung, agent șef principal, şeful Postului de Poliție din Fărcașa.

Seara a continuat cu recitalul corului Bisericii Ortodoxe Fărcașa, dirijor preot Răzvan Pintea, urmat de aniversarea celor 49 de tineri care au împlinit 18 ani în cursul anului 2018. Au fost felicitați de primarul Ioan Stegeran, fiecare dintre ei primind cadouri și câte o eșarfă tricoloră cu însemnele comunei Fărcașa. Seara de sâmbătă a fost încheiată de Corul ,,Betel” al Bisericii Penticostale Sîrbi, dirijat de Aurelian Mura.
Pe parcursul întregului festival, gazdele le-au oferit colindătorilor câte un dar dulce, sponsorizat de SC Eaton Electro Producție Sîrbi, Hagero SRL Sîrbi, Truck Sped SRL Sîrbi, Rubimar Fărcașa, Rustik Fărcașa și Primăria Fărcașa.
Seara de duminică, ultima a festivalului, a fost deschisă de corul ,,Andante” al Școlii Gimnaziale ,,Lucian Blaga” din Fărcașa, dirijor prof. Iosif Kovacs, urmat de corul Bisericii Ortodoxe Sîrbi, condus de pr. paroh Mircea Laza și de corul Bisericii Ortodoxe din Mogoșesti, dirijor Cătălina Sava.
Apoi, cu pași șovăitori, au urcat pe scenă șase cupluri care au aniversat 50 de ani de căsătorie în cursul anului 2018, sărbătorind ,,Nunta de aur” în aplauzele localnicilor, care văd în longevitatea lor de cuplu un exemplu demn de urmat în viață. Primarul Ioan Stegeran i-a felicitat, oferindu-le domnilor diplome, iar doamnelor, pe lângă buchetele de flori, și câte un plic cu conținut „secret” (un dar consistent din partea comunității).
Recitalurile de pe scena Festivalului s-au încheiat odată cu evoluția apreciată a corului ,,Euphonia” al Bisericii Ortodoxe Tămaia, dirijor Gabriela Cînța.
Primarul comunei Fărcașa, Ioan Stegeran, i-a invitat pe participanți și la ediția de anul viitor a festivalului de colinde.
Ne-a informat: Mircea Paușeniuc. Foto: Mircea Paușeniuc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.