Elevii Liceului Teoretic „George Pop de Băsești” din orașul Ulmeni au sărbătorit ziua de 24 ianuarie, o dată cu mare însemnătate pentru toți românii, Ziua Unirii Principatelor Române, eveniment cunoscut și sub numele de Mica Unire. Elevii au elogiat această zi de sărbătoare prin poezii, cântece, desene, portrete realizate în creion, ale celor care au înfăptuit Mica Unire.
Profesoara de istorie Victoria Pop și elevul Cosmin Moldovan, președintele Consiliului Școlar al Elevilor, au prezentat semnificația acestei zile și etapele parcurse până la 24 ianuarie 1859: „Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești. În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior, într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României şi al primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară, a învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României”.
Au urmat elevii artiști, care au recitat poezii și compoziții proprii dedicate aniversării a 160 de la Mica Unire. S-a organizat un concurs, un rebus cu nouă întrebări despre Mica Unire. Elevii au răspuns corect la toate întrebările, iar cei mai rapizi au fost premiați. Ildiko Gyorgy, din clasa a X-a, a realizat o expoziție cu portretele câtorva personalități, dintre cei care au participat la Unirea Principatelor Române.
Daria Pintea, elevă în clasa a X-a: „Pentru această zi deosebită, am compus o poezie și m-am bucurat nespus de mult să văd că a fost apreciată. La ora de istorie, am învățat cât de mult înseamnă pentru noi 24 ianuarie 1859. Alexandru Ioan Cuza a promulgat legea instrucțiunii, prima lege prin care învățământul era obligatoriu și gratuit. Am fost plăcut surprinsă de inițiativa doamnei director de-a ne învăța Hora Unirii”.
Evenimentul nu se putea încheia fără Hora Unirii, iar cu acest prilej directorarea Aurora Pușcaș i-a invitat pe elevi să se prindă în hora bucuriei, învățându-i pașii, iar împreună am întins o horă plină de voioșie, mândri că sunt români!
Ioana Andrada OROS