Acord pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă

0
38

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord provizoriu cu Parlamentul European, cu privire la expunerea lucrătorilor la agenții cancerigeni și mutageni la locul de muncă. Acordul politic provizoriu a fost obținut în cadrul negocierilor de marți, 29 ianuarie 2019, pe marginea celei de-a treia revizuiri a Directivei privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni la locul de muncă.
Această revizuire va consolida drepturile lucrătorilor la un nivel ridicat de protecție a sănătății și securității la locul de muncă. Acordul politic urmează să fie aprobat de statele membre din Consiliul UE.
„Acordul este un pas suplimentar pentru a proteja milioane de lucrători de expunerea la agenți cancerigeni. Directiva va îmbunătăți condițiile de muncă pentru lucrătorii din întreaga UE și va preveni peste 22.000 de cazuri de boli profesionale, potrivit specialiștilor Comisiei Europene”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale din România.
Prin această Directivă, se propune reducerea expunerii profesionale la cinci agenți chimici cancerigeni și stabilirea de valori-limită de siguranță. Cei cinci agenți cancerigeni vizați sunt: cadmiul și compușii săi anorganici, beriliul și compușii săi anorganici, acidul arsenic și sărurile acestuia, precum și compușii anorganici de arsen, formaldehida și 4,4′-metilen-bis-(2-cloranilină) (MOCA).
Ulterior adoptării acestei Directive, Comisia Europeană trebuie să evalueze și posibilitatea extinderii domeniului de aplicare, pentru a include o listă a medicamentelor periculoase, inclusiv a medicamentelor citotoxice care sunt cancerigene sau mutagene. Estimările arată că peste 1.000.000 de lucrători din UE vor avea condiții de muncă îmbunătățite, odată cu această inițiativă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.