Nu lăsa violența să te transforme într-un infractor

0
58

Ziua Internațională a nonviolenței în școli a fost marcată, miercuri, de polițiștii de prevenire la Liceul cu Program Sportiv Baia Mare. Mesajul lui Mahatma Gandhi „Violența este arma celor slabi” a fost punctul de pornire al discuțiilor pe marginea cauzelor și consecințelor actelor violente în general, și a celor din școală, în particular.

Polițiștii le-au prezentat elevilor câteva aspecte privind relaționarea în armonie și prietenie: faptul că un comportament agresiv nu este sub nici o formă soluția unei probleme, că nu suntem în competiție cu nimeni, că tot ce contează e să ne respectăm și implicit să respectăm legea, că putem găsi de fiecare dată o modalitate pașnică de a ne rezolva problemele, iar atunci când nu o găsim singuri, putem apela la cei din jurul nostru.
Reversul acestei medalii este delincvența, iar consecințele acesteia le-au fost prezentate elevilor prin filmul „Cheia e la tine!”, un documentar ce prezintă cazuri concrete ale unor deținuți din Penitenciarul pentru minori Craiova și Penitenciarul pentru femei Târgșor, poveștile unor adolescenți care, fie din ignoranță, fie din teribilism, au ajuns să plătească greșelile comise cu prețul propriei libertăți.
La finalul întâlnirii, elevii, polițiștii și profesorii au format un lanț al prieteniei, al solidarității, al mâinilor care nu lovesc.
Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenței în școli:
• Fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii. Evitați tovărășia persoanelor violente sau conflictuale.
• Nu vă lăsați influen­țați de ceilalți. Dacă vreun coleg sau colegă vă roagă să faceți ceva cu care voi nu sunteți de acord, refuzați categoric, indiferent de promisiunile sau amenințările primite. Analizați singuri riscurile la care vă expuneți.
• Spuneți-le prietenilor voștri să nu răspundă cu violență la provocările altor grupuri și atrageți-le atenția asupra consecințelor comiterii de fapte antisociale.
• Când sunteți jigniți sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunțați profesorii, părinții și poliția, pentru a fi ajutați.
• Fiți prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulați să comiteți infracțiuni sau să deveniți victimele acestora.
• Dacă intrați într-o dispută cu un coleg, fiți primii care renunță. Urmarea unei dispute verbale poate fi bătaia, cu efecte de nedorit asupra oricăruia dintre voi.

Polițiștii au identificat și reținut un tânăr este bănuit de furt calificat, lovire sau alte violențe

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Baia Mare au intervenit cu promptitudine la un caz de furt și lovire semnalat, marți seara, reușind să identifice persoana bănuită de comiterea infrac­țiunilor, la scurt timp de la sesizare.
Primele verificări efectuate la fața locului au relevat că o persoană necunoscută, care conducea un autoturism, a oprit într-o stație de carburanți situată pe B-dul București, cu scopul de a alimenta. După ce a alimentat cu combustibil, a observat că un angajat se apropia spre el, dar a optat să plece fără să achite, și l-a acroșat cu autoturismul pe angajatul, de 41 de ani.
Imediat după sesizare, cu sprijinul polițiștilor Biroului Rutier Baia Mare, tânărul a fost identificat cu operativitate în trafic. Polițiștii au întocmit dosar penal pe numele tânărului, de 22 de ani, din Hideaga, și continuă cercetările sub aspectul comiterii infrac­țiunilor de furt calificat și lovire sau alte violențe.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.