„Arta ne apropie, ne face mai buni” (Rodica Mezei)

0
266

Rodica Mezei este o tânără rromă din Sighetu Marmaţiei al cărei talent artistic impresionează pe oricine îi vede picturile excelent realizate. Înclinaţia înspre această ramură a artelor plastice şi-a descoperit-o în copilărie, fascinată fiind de culorile naturii. Ulterior, a urmat cursuri de pictură la Palatul Copiilor din Baia Mare şi, mai târziu, a început să aprofundeze tehnici din acest domeniu la Colegiul de Arte, sub îndrumarea profesorilor specializaţi. Îi place să picteze natura statică, portrete, peisaje și graffiti, fiind interesată îndeosebi să reinterpreteze capodopere ale marilor maeștri ai picturii universale.

Ulei pe pânză în manieră realistică

Reporter: La ce vârstă ţi-ai descoperit talentul şi cum ai deprins tehnica picturii?
Rodica MEZEI: La vârstă de 5 ani, mi-am descoperit talentul în pictură, când am pictat un peisaj de primăvară. Culorile naturii se revărsau ca un curcubeu în privirea mea şi mă îndemnau să pictez. Cu timpul, m-am îndrăgostit de culori și făceam tot felul de schițe și desene. Între timp, am realizat că pot face mai multe tehnici de pictură și grafică. Tehnica mea de pictură este în ulei pe pânză în manieră realistică, cum ar fi interpretarea după capodoperele maeştrilor picturii universale – ,,Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci (renaştere), ,,Baia turcească” de Ingres (neoclasicism francez). În clasa a VI-a şi a VII-a, am frecventat Palatul Copiilor din Baia Mare, unde am întâlnit-o pe doamna profesoară Camelia Moisima care m-a încurajat şi a observat talentul pe care îl am. Sora Rosalba şi călugăriţele de la Fundaţia “Sacro Cuore” din Baia Mare, unde am stat opt ani, au fost cele care au crezut în talentul meu şi, astfel, din clasa a VIII-a, m-au înscris la examen pentru a intra la Colegiul de Arte din Baia Mare.
R.: Cât timp ai studiat pictura?
R.M.: Am frecventat aşadar cursurile de pictură la Palatul Copiilor din Baia Mare, în clasa a VI-a şi a VII-a, apoi din clasa a VIII-a mi-am îmbunătăţit cunoştinţele şi abilităţile de pictură la Colegiul de Arte din Baia Mare, având-o ca profesoară de specialitate pe doamna Rozalia Iura.

Expoziţii în Sighetu Marmaţiei şi Baia Mare

R.: Ce anume îţi place să pictezi?
R.M.: Îmi place să pictez natura statică, portrete, peisaje și graffiti. Tematica picturilor mele este axată pe reinterpretarea capodoperelor marilor maeștri ai picturii universale, un subiect foarte la modă, abordat şi de marele pictor contemporan maramure­șean Adrian Ghenie. Portretele, compozițiile și naturile statice sunt pictate în ulei pe pânză, culorile vii şi calde compunând tablouri realiste în care pun suflet și creativitate.
R.: Ai avut expoziţii?
R.M.: În liceu, am participat la toate expoziţiile organizate de doamna pro­fesoară Rozalia Iura, apoi, în 2018, am participat la o expoziţie de pictură dedicată Zilei Femeii, în 8 martie, la Sighetu Marmației. Tot anul trecut, în 14 aprilie, am avut propria expoziție de pictură în Baia Mare, la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu prilejul Zilei Internaţionale a Rromilor, eveniment organizat de Asociaţia tinerilor rromi “Young Roma” Maramureş. Am avut bucuria să fie prezent la acest eveniment şi domnul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care a şi cumpărat una din lucrările mele.
“Şi noi, rromii, avem calităţi artistice, iubim arta”
R.: Ce părere au cei care îţi văd lucrările?
R.M.: Cei care au vă­zut picturile mele au păreri foarte bune, ceea ce mă bucură foarte mult. Cel mai mult m-a impresionat sfatul unei tinere care, după ce a văzut lucrările mele, mi-a spus aşa: “Trăiește viața în culori și fii fericită”. Tânăra a decedat, răpusă de o boală grea, însă cuvintele ei mi-au rămas în suflet.
R.: Spune-ne câteva cuvinte despre viaţa ta şi care sunt aspiraţiile tale pentru viitor.
R.M.: M-am născut în Sighetu Marmației, însă, de la vârsta de patru ani, am fost nevoită să locuiesc în Baia Mare. Opt ani după aceea, am locuit la Fundaţia ,,Sacro Cuore”, unde sora Rosalba şi călugăriţele au fost ca o familie pentru mine. Cât timp am fost la liceu, am luat multe diplome – locurile I, II și III. La olimpiada de arte vizuale din 2011, faza locală, am obţinut Premiul III. Acum, am 27 de ani şi locuiesc în Sighetu Marmației. Muncesc la o fabrică de tobogane gonflabile 3D pentru copii, secţia pictură. Îmi doresc ca lucrările mele să fie expuse și să fie promovate şi chiar vândute pentru ca oamenii să se bucure de ele. Visul meu este acela de a avea o galerie de artă accesibilă, unde să putem expune lucrările noastre pentru a fi văzute şi admirate. Vrem să ştie lumea că şi noi, rromii, avem calităţi artistice, iubim arta şi vrem să fim cunoscuţi şi din acest punct de vedere. Arta este un domeniu care uneşte oamenii, indiferent ce statut avem. Arta ne apropie, ne face mai buni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.