În luna ianuarie – poliţiştii maramureşeni au intervenit la 36 de cazuri de violenţă domestică

0
58

Numărul sesizărilor depuse la poliţie pentru fapte de violenţă domestică, în cursul lunii ianuarie, este în creştere faţă de perioada similară a anului trecut. Statisticile realizate de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii indică faptul că, în prima lună din 2019 poliţiştii maramureşeni au fost sesizaţi cu privire la comiterea a 36 de cazuri de violenţă domestică, în urma cărora au rezultat 37 de victime: 27 femei şi 10 bărbaţi.

Victimele au sesizat poliţia după ce au fost agresate de parteneri, soţi sau alţi membrii ai familiei. Poliţiştii au intervenit cu promptitudine în fiecare caz şi după ce au analizat starea de fapt şi au evaluat riscul la care au fost expuse victimele, au constatat că, în 16 situaţii s-a impus emiterea ordinului de protecţie provizoriu. 5 victime au refuzat emiterea acestuia, iar în celelalte 11 cazuri, noile reglementări legislative le-au permis poliţiştilor să separe victimele de agresori, măsură ce a condus la eliminarea unor riscuri iminente.
Analiza efectuată de poliţişti a relevat că, în 24 de cazuri agresiunea a fost comisă de partenerul de viaţă, respectiv soţ, soţie, concubin, şi cele mai multe agresiuni au fost comise pe fondul consumului de alcool.
În toate cazurile au fost întocmite dosare penale şi se continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de lovire sau alte violenţe.
Violenţa afectează persoanele agresate indiferent de statutul lor social, nivelul de educaţie, situaţie financiară, iar impactul violenţei este resimţit nu doar de victime, ci şi de apropiaţii acestora, şi nu se manifestă într-un episod izolat, ci se repetă atunci când nu se iau măsuri. În cazul în care simţiţi că integritatea fizică şi psihică vă este pusă în pericol, nu ezitaţi să sesizaţi poliţia! Fiecare avem dreptul la siguranţă!

La pescuit de… “braconieri”

Poliţiştii din Fărcaşa, împreună cu specialişti din cadrul AJVPS Maramureş, au organizat, la finalul săptămânii trecute, o acţiune pe malul râului Someş, pentru protejarea fondului piscicol şi pentru asigurarea respectării prevederilor legale.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat un bărbat, din Mireşu Mare, care folosea unelte de pescuit confecţionate artizanal, interzise de lege. Toate uneltele au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor iar peştele găsit a fost eliberat în habitatul natural. Bărbatul este cercetat acum sub aspectul comiterii infracţiunii de pescuit cu orice alte unelte înţepătoare sau agăţătoare prin greblare sau harponare.
Alţi doi bărbaţi, din Mireşu Mare şi Ulmeni, depistaţi în timp ce pescuiau fără a deţine permise de pescuit au fost conduşi la sediul poliţiei şi sancţionaţi contravenţional conform prevederilor OUG 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.

Un tânăr este bănuit de comiterea mai multor furturi

Un băimărean nu a reuşit nici să sustragă medicamente dintr-o farmacie, în care intrase prin efracţie, nici să folosească telefonul mobil pe care l-a sustras anterior dintr-un local public. A fost prins în flagrant şi reţinut pentru 24 de ore.
Duminică dimineaţa, la ora 06.05, poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Baia Mare au fost sesizaţi cu privire la faptul că, echipajul unei firme de pază a prins, în flagrant, şi reţinut un bărbat, care a pătruns într-o farmacie situată pe B-dul Traian.
Poliţiştii au constatat că este vorba de un băimărean, de 33 de ani. Primele verificări au relevat că acesta a pătruns prin efracţie în farmacie, cu intenţia de a sustrage medicamente şi unitatea centrală a computerului, însă nu a reuşit întrucât s-a declanşat alarma şi a fost prins de agenţii de pază.
Totodată, în urma extinderii cercetărilor, poliţiştii au stabilit că băimăreanul este bănuit de furtul unui telefon mobil, dintr-un local public, situat pe strada Şcolii din municipiu. Telefonul, găsit asupra lui, a fost recuperat şi predat părţii vătămate.
În baza probatoriului administrat în cauză, băimăreanul a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore şi urmează a fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. Poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a acestuia.

Hoţi “împiedicaţi” de vigilenţa unui băimărean

Se spune că un vecin bun face cât 10 rude îndepărtate. Modul în care a procedat un bărbat, din Baia Mare, confirmă acest lucru.
Bărbatul, care locuieşte pe strada Vlad Ţepeş, a auzit, duminică dimineaţa, în jurul orei 9, zgomot, iar în momentul în care a ieşit pe hol a observat că persoane necunoscute încercau să pătrundă într-un apartament nelocuit. Fiind surprinse, acestea au fu­git, nereuşind să-şi ducă planul la bun sfârşit. Băimăreanul i-a sesizat pe poliţişti, care au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă la furt calificat şi desfăşoară cercetări în vederea identificării acestora.
Implicarea şi interesul pentru protejarea bunurilor celorlalţi constituie ceea ce numim spirit civic. Poliţiştii apreciază întotdeauna atitudinile de acest gen, cu atât mai mult cu cât acestea constituie un exemplu pentru o întreagă comunitate, şi încurajează cetăţenii să ia atitudine ori de câte ori constată o ilegalitate, sesizând poliţia prin apelul de urgenţă 112!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.